in

Najveći napredak u pregovorima Ukrajine i Rusije

Slatka-Tajna.Eu

Ilustracija

Foto: Marko Djurica / REUTERS

Rusija je na mirovnim pregovorima obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva i sjevernog grada Černihiva, a Ukrajina je predložila neutralni status uz međunarodna jamstva da će biti zaštićena od napada.

Ukrajinski pregovarači su rekli da su predložili status po kojem se njihova zemlja ne bi učlanjivala u saveze ili imala baze za strane vojnike, ali bi joj se sigurnost jamčila pod uvjetima sličnima članku 5. koji govori o kolektivnoj obrani NATO-a.

Kao zemlje koje bi pružila ta jamstva naveli su Izrael te članice NATO-a Kanadu, Poljsku i Tursku.

Prijedlog sadrži i razdoblje od 15 godina u kojem bi se razgovaralo o Krimu koji je pripojila Rusija i stupio bi na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, rekli su ukrajinski pregovaračima novinarima u Istanbulu.

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksander Fomin izjavio je da je Rusija odlučila smanjiti vojne operacije oko Kijeva i Černihiva kako bi se stvorili uvjeti za dijalog.

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski izjavio je da će proučiti ukrajinske prijedloge i prenijeti ih predsjedniku Vladimiru Putinu.

Na pregovorima u Istanbulu ostvaren je dosad najveći napredak, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Dodao je da Turska pozdravlja kompromis i razumijevanje dviju strana u određenim pitanjima i istaknuo da rat mora završiti što je prije moguće. Najavio je da bi o “najtežim pitanjima” u dogledno vrijeme trebali razgovarati ukrajinski i ruski ministri vanjskih poslova, nakon čega bi uslijedio sastanak čelnika dviju država.

Ukrajinski prijedlozi su najdetaljniji i najkonkretniji koje je Kijev dosad javno objavio. Sastanak u Istanbulu bio je prvi uživo nakon nekoliko krugova pregovora koji su održani putem videoveze.

– Ako se uspijemo dogovoriti o tim ključnim prijedlozima, a to nam je najvažnije, Ukrajina će biti u poziciji da potvrdi svoj sadašnji status države koja nije članica nijednog bloka i ne posjeduje nuklearno oružje, u formi trajne neutralnosti, rekao je ukrajinski pregovarač Oleksander Čalij.

– Nećemo otvarati baze za strane vojnike na našem teritoriju niti ih raspoređivati na našem tlu i nećemo ulaziti u vojno-političke saveze, naglasio je.

Vojne bi se vježbe održavale uz suglasnost država-jamaca.

Ukrajinski pregovarači kažu da u njihovim prijedlozima ima dovoljno materijala da bi se mogao dogovoriti sastanak ukrajinskog i ruskog predsjednika Volodimira Zelenskija i Vladimira Putina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Wow Super Smijesno 🤣❤️‍🔥🧑🏻‍🦱✅☀️🎬💶 Adani Henna Zareen Enida Esmir (Family)

BRENA U ŠEMI SA POZNATIM MUZIČAREM, ISPLIVALA SKRIVANA SLIKA?