in

U Osijeku mirni prosvjed protiv ruske agresije na Ukrajinu

Slatka-Tajna.Eu

U Osijeku mirni prosvjed protiv ruske agresije na Ukrajinu

Foto: Vijesti / HTV/HRT

Mirni skup potpore Ukrajini održan je u nedjelju u Osijeku, a ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič istaknuo je kako se protiv Ukrajine ne vodi samo rat, nego i genocid protiv Ukrajinaca, ali da će se, unatoč tome, Ukrajina obraniti.

Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića Kirilič je kazao kako je skup organiziran da bi se “još jednom dala podrška Ukrajini u brutalnom ratu kojeg je pokrenula Ruska Federacija”.

Smatra kako u pitanju nije samo rat, nego i genocid protiv ukrajinskog naroda, navodeći kako se u ruskim napadima uništavaju stambene četvrti, škole, bolnice i dječji vrtići, a do sada je, rekao je, u Ukrajini poginulo 138 djece.

– U ovom brutalnom ratu, s jedne strane nalazi se kult grube sile, kult diktatora i tiranina, a s druge strane je istina i obrana svoje zemlje. Mi smo na svojoj zemlji i branimo je. Hrvatska je bila obranjena hrabrošću, a na taj način i mi branimo svoju zemlju, poručio je Kirilič. Zahvalio je hrvatskoj Vladi, Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku na snažnoj podršci Ukrajini i zbrinjavaju ukrajinskih izbjeglica, a govor zaključio pozdravom: “Slava Ukrajini! Živjela Hrvatska!”.

Na potpori Ukrajini koja je u teškoj situaciji zahvalio je i predsjednik Zajednice Ukrajinaca u Hrvatskoj Vlado Karešin, a predsjednica osječkog Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Lesja Ukrajinka” Oksana Martinjuk kazala je kako građani Osijeka i Osječko-bananjske županije dobro razumiju Ukrajince koji su silom protjerani iz svojih domova te im pružaju veliku pomoć.

Skupu potpore nazočili su predstavnici osječke gradske vlasti te saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković.

U današnje vrijeme pomisliti na rat, kada nam je sve omogućeno, priušteno, sve si možemo kupiti, srediti, veseliti se i uživati, mi idemo ratovati. Ne znam da to ikome na svijetu pada na pamet, rekao je Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice u RH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Da prestane rat da dođe mir da Ukrajinci mogu odlučiti kuda žele. Oni su odlučili i povijesno su orijentirani prema Europi, civilizaciji, a ne prema barbarima u Moskvi i Kremlju, istaknuo je Nikola Zastrižni, predstavnik ukrajinske manjine Brodsko-posavske županije.

Nakon prosvjeda, organiziran je mimohod do grkokatoličke crkve Krista Kralja, gdje je služena sveta misa za Ukrajinu i za mir na ukrajinskom jeziku.

– Imat pouzdanje u Boga. Ja vjerujem tko je u pravu, tko vodi obrambeni rat da sigurno će na kraju krajeva pobijediti i oni će se sretno vratiti svojim domovima. Uz molitvu, uz naše molitve, uz vjeru sigurno možemo biti jači i nadvladati sve što prolazimo u ovom teškom razdoblju, rekao je Ljubomir Sturko, župnik Grkokatoličke župe Krista Kralja.

– Teško mi je, u Harkivu su mi ostali rodbina i prijatelji, ali oni se drže i mi se držimo i vjerujem da će sve biti dobro, rekao je Vitalij, izbjeglica iz Harkiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Transfer Artura Vidala praktično je gotova stvar, odlazi u klub o kojem je oduvijek sanjao

UDARA GLAVOM I PLJUJE KRV: Bebica napravio haos i raskinuo sa Miljanom Kulić