in

Mislim da će se Ukrajinu pitati kad će rat završiti

Slatka-Tajna.Eu

Gordan Akrap

Foto: HTV / HRT

Nije me iznenadilo raketiranje Lavova. Nalazi se relativno daleko od bojišnice, od kopnenih i tenkovskih snaga, međutim ne nalazi se daleko od raketnih sustava, pogotovo koji se mogu uputiti s okupiranih područja ili s mora gdje se nalazi vrlo snažna ruska flota. Zašto se to radi? Zato jer Lavov i cijeli zapad zemlje Ukrajina koristi kao prostor na kojem mobilizira i organizira, oprema i obučava svoje buduće pripadnike oružanih postrojbi te ih u skladu s potrebama šalje na bojišnice, rekao je Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost.

Akrap je rekao kako su se ukrajinske snage snažno postavile te da su krenule u ozbiljne udare. Ruske snage se ukopavaju jer su svjesni da su postigli maksimum svojih sposobnosti.  Ukrajinci na taj način vraćaju dosad izgubljeni teritorij.

– Ukrajinci moraju shvatiti da ne smiju držati sva jaja u istoj košari, dakle logistička područja, na tom zapadnom dijelu Ukrajine nalaze se brojna skladišta ne samo goriva i potrepština za organizaciju oružanog otpora, nego i za opskrbu stanovništva, rekao je Akrap.

– Vidi se da su se ukrajinske snage stabilizirale. Mislim da će se pitati Ukrajinu kad će rat završiti, poručio je Akrap.

Od prvog blitzkriega očekivano, kazao je, nije bilo ništa. 

– Nisu uspjeli napadi i pokušaji brzog osvajanja luka na širem području Kijeva, nije uspjelo obezglavljivanje Kijeva. Ukrajinske snage dobile su dovoljno vremena za organiziranje. Rusija je pokazala da nije ušla s dovoljno oružanih postrojbi, pokazala je da nema dovoljno kvalitetne postrojbe jer kad pogledamo sukobe u zadnjih 10-15 godina to su sve ratovi koje je Rusija vodila, ali nikada nije trebalo upotrijebiti veliku i snažnu silu kao sada u Ukrajini. Parade i oružane snage koje smo viđali u Rusiji su se pokazale kao neuigrane te neosposobljene za vođenje ozbiljnih vojnih operacija protiv ustrojenih i organiziranih država kao što je Ukrajina, ustvrdio je Akrap.

Prije nekoliko dana Rusi su rekli da su upotrijebili hipersonične projektile. Pitanje je koliko ih još imaju na zalihama, rekao je Akrap, dodajući da ih sigurno nema puno jer takvo oružje košta.

– Rusija nije u stanju nabaviti sve rezervne dijelove odnosno sve ono što se proizvodi u tim sustavima od strane drugih država. Ukrajinci moraju na zapadu zemlje razviti svoje postrojbe i logistička područja na što većem broj različitih mjesta da Rusi postave pitanje kolika je šteta iskoristiti jedan ovakav krstareći projektil, kojih nema previše, za uništavanje slabijih ciljeva.

Rusija trpi velike gubitke, čak i svojih generala.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Nazočnost generala blizu bojišnice nužna je kako bi se stabilizirale ruske oružane snage, a s druge strane sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga na razini čak i diverzantskih skupina da ulaze u dubinu protivničkog prostora i ciljano gađaju ključne nositelje formacija, a to su zapovjednici operacija. Ako u određenom trenutku niste u stanju iskoordinirati, iskomunicirati s neprijateljskim postrojbama svoje dezinformacije kojima ih želite izložiti, onda jednostavno likvidirate zapovjedno mjesto. Činjenica je da Rusi svoje generale puštaju duboko u prostor, rekao je Akrap.

Ustvrdio je da je Ukrajina uspjela dobiti informacijski rat na području Ukrajine, na području zapadnih država. Rusija je zatvorila svoj digitalni prostor tako da se sa svojim informacijskim operacijama i dezinformacijama usmjerila na zadržavanje kohezije vlastitog stanovništva opravdavajući vojnu operaciju i sotonizirajući Ukrajinu i Zapad, rekao je Akrap.

– Rusija je pokazala da nema snažnih informacijskih sposobnosti za djelovanje prema zapadnoj hemisferi. S druge strane Rusija provodi snažne cyber operacije već nekoliko mjeseci, ne samo usmjerene prema Ukrajini, nego i prema Zapadu, a primarni cilj su kritične infrastrukture – energetska, informacijsko-komunikacijska i financijska – kako bi padom takvih funkcionalnosti nanijeli određene štete određenim državama i potaknuli društvene nemire i nesigurnosti u kojima bi možda došlo do određenih nestabilnosti te promišljanja oko potrebe daljnjeg podržavanja Ukrajine u njezinoj borbi za samostalnost.

Biden je Putina nazvao krvnikom.

– Biden je rekao što vjerojatno cijeli svijet misli. S druge strane to je nediplomatski rječnik, za to je Bijela kuća to peglala. To je jasna poruka upućena Rusiji i Putinu – postoje granice preko kojih NATO više neće tolerirati vašu agresiju, ukoliko krenete s oružjem za masovno uništavanje i ukoliko se odlučite napasti neku od članica NATO saveza, rekao je Akrap.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nož pod grlom zvijezdi Uniteda: “Dat ćeš nam sve što imaš”

RADA MANOJLOVIĆ SE OGLASILA ZBOG KIJE KOCKAR! Pjevačica brutalno uzvratila! (FOTO) – Senzacija