in

Nađena mina u moru kod Istanbula i deseci uginulih dupina

Slatka-Tajna.Eu

Nađena mina u moru kod Istanbula; deseci uginulih dupina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Turska je vojska deaktivirala minu pronađenu u moru sjeverno od Istanbula, za koju Rusija tvrdi da je, uz još nekoliko takvih objekata, doplutala iz ukrajinskih luka.

Turski ministar obrane Halusi Akar rekao je da je riječ o starijem tipu mine i da je vezano za njezin pronalazak u kontaktu i s ruskim i s ukrajinskim vlastima.

Naš je tim deaktivirao minu za koju je utvrđeno da je stariji tip. Pomorske snage nastavljaju raditi i budno paziti, rekao je ministar Akar u televizijskoj izjavi.

Deaktivacija je popraćena eksplozijom. Reutersov izvor rekao je da se čuo snažan prasak u blizini naselja Rumelifeneri, koje se nalazi na obali, te da su na tom području viđeni brodovi, vojni avioni i helikopteri.

Drugi je svjedok je naveo da je prema tom području ranije iz Istanbula krenuo minolovac.

Minu su prvi, u gornjem dijelu Bosporskog tjesnaca, uočili ribari i o tome obavijestili obalnu stražu koja je zatim poslala radioupozorenja plovilima u blizini.

Mina je bila vidljiva na površini mora i nosili su je valovi. Ronilački tim odmah je po dojavi započeo istragu.

Turska na Crnom moru dijelu granicu s Rusijom i Ukrajinom, koje su u sukobu nakon ruske invazije započete prošlog mjeseca.

Glavna ruska obavještajna agencija priopćila je u ponedjeljak da je nekoliko mina otplutalo u more nakon što su se odvojile od kabela u blizini ukrajinskih luka, no Ukrajina je te tvrdnje odbacila kao dezinformacije i pokušaj zatvaranja dijelova mora.

Crno more glavna je pomorska arterija za prijevoz žita, nafte i naftnih derivata. Povezano je s Mramornim i Sredozemnim morem preko Bospora, koji prolazi kroz središte Istanbula, najvećeg turskog grada sa 16 milijuna stanovnika.

Turska: Dvadesetak uginulih dupina pronađeno na plaži u Istanbulu

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Više od dvadeset uginulih dupina pronađeno je na plaži u Istanbulu, na Crnome moru, a stručnjaci se pitaju ima li njihova smrt veze s ratom u Ukrajini, pišu turska glasila.

Volonter nevladine organizacije za pomoć životinjama pronašao je strvine 24 dupina na plaži u Agacliju, sjeverno od Istanbula, na Crnome moru i obavijestio vlasti, objavila je privatna turska televizijska mreža NTV.

Policija je odvezla strvine kako bi utvrdila uzrok smrti.

– Obala na drugoj strani Crnog mora je ratna zona. Jesu li uginuli zbog kemikalija u moru? Moramo otkriti uzrok, rekao je za NTV Gurkan Gazoglu, volonter koji je pronašao uginule životinje, smjerajući na dio Ukrajine koji izlazi na Crno more.

– Već mjesec dana zapažamo neobično velik porast broja uginulih dupina na zapadnoj obali Crnog mora u Turskoj, priopćila je turska Zaklada za istraživanje mora.

Većina dupina inače ugiba kada se zapletu u ribarske mreže, ali ovolik broj strvina na Crnom moru ne može se objasniti, navodi Zaklada.

– Proučavamo utjecaj klimatskih promjena, pojačanog pomorskog prometa, ribljih migracija i snažne vojne aktivnosti zbog kojih dupini odlaze na jug, dodaje Zaklada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Odluka gradonačelnika Njujorka znači da Đoković može igrati na US Openu?

TINA IVANOVIĆ: Čitala sam da Zvezdan ima drugu ženu