in

RAT UŽIVO: Zelenski optužio Rusiju da koristi fosforne bombe, Sjedinjene Države šalju Ukrajini protivbrodske projektile

Slatka-Tajna.Eu

13:54 Očekuje se da bi Bidenova administracija i Evropska unija mogle objaviti veliku inicijativu za usmjeravanje pošiljki ukapljenog prirodnog plina u Evropu tokom posjeta američkog predjednika Bruxellesu, izjavili su američki zvaničnici upoznati s planom.

Bio bi to odgovor na zahtjev evropskih zvaničnika prema SAD-u da učine više kako bi im pomogli u smanjenju ovisnosti o ruskim izvorima energije.

Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da će sporazum biti objavljen u petak. Namjera je osigurati opskrbu Evrope američkim plinom i vodikom.

13:44 SAD radi na dopremanju protivbrodskih projektila u Ukrajinu, rekao je zvaničnik Bijele kuće na summitu NATO-a.

Strateškim ukrajinskim lukama Mariupolj i Odesa prijeti sve veća opasnost s mora.

“Možda ćemo imati neke tehničke izazove da ostvarimo taj cilj, ali počinjemo raditi na tome i održavamo konsultacije sa saveznicima”, rekao je zvaničnik.

13:41 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je britanski premijer Boris Johnson najaktivniji učesnik u poticanju antiruskog raspoloženja, prenosi ruska agencija Ria.

“To će dovesti do slijepe ulice u vanjskoj politici”, rekao je.

13:45 Ovo je eskalacija ekonomskog rata, rekao je za Reuters Jens Südekum, član naučnog savjetodavnog odbora njemačkog Ministarstva privrede.

13:42 Sjedinjene Američke Države planiraju prihvatiti 100.000 Ukrajinaca koji bježe od ruske invazije, izvijestio je Reuters, pozivajući se na dva izvora. Zaad nije jasno kako će to biti provedeno s obzirom na imigracijske zakone.

12:40 Ukrajinski lider Volodimir Zelenski obratio se čelnicima NATO-a na summitu u Bruxellesu putem videolinka. Optužio je Rusiju da je jutros koristila fosforne bombe. Više o obraćanju Zelenskog pročitajte OVDJE!

12:38 Rusko bombardiranje hemijskih postrojenja u Ukrajini moglo bi potaknuti “katastrofu velikih razmjera”, upozorio je slovenski premijer Janez Janša na početku posebnog samita NATO-a u četvrtak.

12:18 Reuters javlja da je bugarski premijer Kiril Petkov najavio da će pozvati na konsultacije svog ambasadora u Rusiji.

12:09 Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom Izjumom, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane.

11:59 Ukrajinski predsjednik Zelenski jutros se obratio švedskom parlamentu i poručio im da Ukrajina zaslužuje biti punopravna članica Evropske unije.

‘Ne borimo se samo za narod Ukrajine, već i za sigurnost Evrope i pokazali smo da zaslužujemo biti punopravni član EU’, kazao je zastupnicima putem videolinka.

11:33 Gradonačelnica Melitopolja Galina Danilčenko, koju su Rusi postavili na čelo gradske vlasti, našla se među sankcioniranima na listi Ujedinjenog Kraljevstva.

11:16 Britanska vlada primijenila je 65 novih sankcija protiv Rusije koje ciljaju na strateške industrije, banke i poslovnu elitu, javlja Guardian.

11:03 Pojavio se novi snimak Mariupolja iz zraka koja pokazuje razmjere uništenja u okupiranom gradu.

10:46 Ukrajinski izvori izvijestili su da je do sada u ratu poginulo 128 djece, a UNICEF tvrdi da je više od polovine djece u zemlji raseljeno.

10:22 Čelnici NATO-a stigli su u Bruxelles kako bi razmotrili svoje sljedeće korake kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja ulazi u drugi mjesec. Današnji sastanak opisan je kao jedan od najvažnijih u historiji saveza.

09.50 Na sjeveru Ukrajine Oružane snage zarobile kolonu ruskih okupatora.

09.30 87 kuća oštećeno u Kijevu tokom rata, objavila je Gradska državna uprava Kijeva.

Slika

08.40 Ruski gubici od početka invazije na Ukrajinu: 15.800 vojnika, 530 tenkova i 124 helikoptera, javlja Ukrajinska pravda.

08.20 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine: Neprijateljski avioni nastavljaju s aktivnim djelovanjem, udaraju iz zraka, u posljednja 24 sata zabilježeno je više od 250 letova aviona (60 više nego 22. marta). Glavni ciljevi su vojni i civilni infrastrukturni objekti u Kijevu, Černigovu i Harkivu.

07.35 Okupatori lansiraju projektile na druge gradove iz blizine uzletišta u Melitopolju, izjavio je gradonačelnik tog grada.

alt

07.15 Na društvenim se mrežama dijeli trenutak eksplozije u luci u Berdjansku, gradu koji su okupirale ruske snage.

Televizija Nexta na Twitteru piše kako imaju informaciju da su pogođeni ruski brodovi, no dodaju kako vijesti iz službenih izvora još uvijek nemaju.

07.00 Gusti crni dim nadvio se jutros iznad luke u okupiranom gradu Berdjansku na jugoistoku Ukrajine. Još uvijek nema službenih informacija o ovom incidentu.

“Skladište raketnog i topničkog oružja u Berdjansku, gradu koji su okupirali Rusi”, napisao je uz sliku savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

06.35 Ukrajinska vojska objavila je najnoviji izvještaj o stanju na terenu. Kažu kako se ruske snage i dalje fokusiraju na regije Kijev, Černihiv i Harkiv. U Hersonu ruske trupe “teroriziraju lokalno stanovništvo” i koriste pripadnike Rosguardije (ruska nacionalna garda) kako bi spriječili građanski neposluh protiv ruskih okupacijskih vlasti.

Dodaje se i kako Moskva uslijed golemih gubitaka nastavlja slati rezervne snage prema granici s Ukrajinom.

06.00 Britansko ministarstvo odbrane: Oružane snage povećavaju pritisak na ruske trupe u blizini Kijeva, javlja Eurointegration.

Slika

05.15 Oružane snage zaustavile neprijatelja u smjeru regije Brovary, objavio je Glavni štab Vojske Ukrajine.

Slika

05.00 Zbog granatiranja Rusa u regiji Sumy više od jednog dana ne mogu ugasiti požar velikih razmjera.

04.00 Pentagon: Ukrajinske oružane snage odbacile su dio ruskih vojnika 30 km od Kijeva.

03.30 “Neprijatelj priprema hemijske napade”, tvrdi Ukrajinska vojska.

03.00 Ukrajinski dužnosnici kažu da je Rusija uništila ključni most preko rijeke Desne, prekinuvši vitalnu rutu između sjevernog grada Černihiva i glavnog grada Kijeva.

Ukrajinska javna pravobraniteljica Ljudmila Denisov rekla je da je most korišten za dovoz humanitarne pomoći u grad i evakuaciju civila.

“Grad nema struje, vode, grijanja i praktički nema plina, a infrastruktura je uništena”, rekla je.

02.00 Poziv za pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je sastavila Rusija u kojem se ne spominje uloga Moskve u krizi, propao je u Vijeću sigurnosti UN-a, a samo su Rusija i Kina glasale ZA, dok je 13 ostalih članica bilo suzdržano.

01.00 Britanija će Ukrajini osigurati oko 6.000 novih odbrambenih projektila i gotovo 30 miliona funti za podršku BBC-jevom izvještavanju u području i plaćanje ukrajinskim vojnicima i pilotima.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ATMOSFERA ZA DESETKU: Seka Aleksić u klubu “Das its Walter”

Daily Double Up