in

Petak sunčan i danju razmjerno topao, ali ujutro je korisna višeslojna odjeća

Slatka-Tajna.Eu

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

“I u nastavku ovog tjedna te vrlo vjerojatno i početkom idućega nastavlja se razmjerno toplo i mnogima ugodno vrijeme. Pritom će i dalje biti uglavnom suho, uz obilje sunčanih sati. Jugozapadnjak i jugo koji će zapuhati tijekom vikenda najavit će promjenjivije razdoblje u sljedećem tjednu, a vjerojatnost za mnogima dugopriželjkivanu oborinu povećava se prema kraju mjeseca, kada će stići barem manje osvježenje.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je komentarila vrijeme sljedećih dana, a i podsjetila na u proljeće uobičajeno povećanje koncentracije peluda.

“I dok neki priželjkuju nastavak stabilnog vremena, drugi se nadaju kiši, za koju vjerojatnost raste prema kraju mjeseca. No posljedica buđenja prirode je i povećanje koncentracije peluda. U idućim je danima velika vjerojatnost visoke koncentracije peluda drveća, posebno čempresa, ali i breze.”

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Petak sunčan i danju razmjerno topao, ali ujutro je korisna višeslojna odjeća

Dr. sc. Tanja Renko: “I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti stabilno, suho te sunčano vrijeme. Vjetar uglavnom slab, a nakon prohladnog jutra, danju ugodno toplo s najvišom dnevnom temperaturom od 18 do 21 °C.

Podjednako toplo bit će danju i u središnjoj Hrvatskoj, a zbog hladnog jutra, mjestimice i uz blage temperaturne minuse, slojevito će oblačenje i dalje biti poželjno. Sunčanih sati mnogo, štoviše, veći dio dana bit će sasvim vedro.

Vedrina i u gorju i na sjevernom Jadranu. Na moru će jutro početi s burinom, koji će danju zamijeniti većinom umjeren vjetar s mora pa će ono biti uglavnom malo valovito, a vidljivost može biti i smanjena zbog sumaglice, posebice u jutarnjim satima.

U Dalmaciji sunčano te i dalje barem malo toplije od uobičajenog, uz najvišu temperaturu između 19 i čak 23 °C, koliko će biti ponegdje u unutrašnjosti. Stoga će ponovno razlika između najniže jutarnje i najviše dnevne temperature u dijelovima unutrašnjosti biti i veća od 20 °C.

Na jugu Hrvatske također sunčano i razmjeno toplo, uz ujutro slabu do umjerenu buru, a sredinom dana i popodne puhat će jugozapadni vjetar uz obalu, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.”

Do kraja tjedna uglavnom suho, ali oblačnije

“Nakon duljeg razdoblja s burom, za vikend će na Jadranu zapuhati jugo, potkraj subote slabo do umjereno, a u nedjelju navečer na otvorenom i pojačano. S njim će stići vlaga pa će više oblaka biti već u nedjelju, a u ponedjeljak na jugu može pasti i malo kiše. Iako će i dalje biti razmjerno toplo, dnevna temperatura malo će pasti.

U unutrašnjosti od subote do ponedjeljka pretežno sunčano, a umjerene naoblake bit će u ponedjeljak povremeno u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Jutra će biti malo toplija, a vrijednosti dnevne temperature neće se znatnije mijenjati te će i dalje biti više od prosječnih za kraj ožujka.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ŠTA ĆEŠ MI TAKVA?: Dejan Dragojević i Aleksandra Nikolić pred raskidom

Unauthorized Affiliate – error page