in

RAT UŽIVO: Rusija je počela pucati na grad Mariupolj iz Azovskog mora

Slatka-Tajna.Eu

18:14 Najmanje je jedna osoba poginula u napadu bespilotnim letjelicama na zgradu u Kijevu.

18:02 Rusija je počela pucati na grad Mariupolj iz Azovskog mora, prema visokom dužnosniku američke odbrane, koristeći skupinu od otprilike sedam brodova za pokretanje napada na kritični obalni grad. Dužnosnik je rekao da su neki od brodova možda minolovci i amfibijski desantni brodovi, ali neki od brodova su površinski borci koji su se pridružili napadu na opkoljeni grad u posljednja 24 sata.

17:48 Zviždač sigurnosne službe: “Rusija planira pokrenuti veliki teror u okupiranom gradu.”

17:34 Ukrajinske snage posljednjih nekoliko dana pokušavaju vratiti teritorij, rekao je visoki američki odbrambeni dužnosnik, nazivajući ih “sposobnim i voljnim” za to. Dužnosnik je naveo primjere Ukrajinaca koji se bore za povratak Hersona, kao i guranje ruskih snaga dalje od Mikolajiva. Dužnosnik je upozorio da SAD ne može reći jesu li ovi potezi dio “većeg operativnog plana” Ukrajinaca ili ne. Ukrajinska odbrana je spretna i agilna, kazao je dužnosnik, prenosi CNN.

17:24 Čini se da je ukrajinski protunapad sjeverno i zapadno od glavnog grada Kijeva postigao određeni napredak, piše CNN.

16:48 Ujedinjeno Kraljevstvo je ukrajinskim snagama dalo više od 4.000 protuoklopnih raketnih sistema kako bi im pomoglo u “njihovom otporu ruskoj agresiji”, navodi Ministarstvo odbrane.

16:42 Gotovo mjesec dana nakon što je izvršila agresiju na Ukrajinu, nije jasno koji su trenutni vojni ciljevi Rusije, izjavila je Ruth Deyermond, viši predavač ratnih studija, prenosi BBC.

16:14 Švicarski proizvođač lijekova Novartis danas je objavio da obustavlja kapitalna ulaganja, medijsko oglašavanje i druge promotivne aktivnosti u Rusiji.

16:02 SAD i NATO vjeruju da bi se Bjelorusija uskoro mogla pridružiti Rusiji u ratu protiv Ukrajine. Tako kažu američki i NATO dužnosnici u razgovoru za CNN, a dodaju da vjeruju da ta zemlja već poduzima korake za napad.

15:49 Glavni tajnik UN-a António Guterres poručio je danas kako bi rat u Ukrajini mogao izazvati globalnu krizu gladi i ocijenio kako je vrijeme da se okonča ovaj apsurdni rat.

Guterres je rekao i da je nastavak rata u Ukrajini “moralno neprihvatljiv, politički neobranjiv i vojno besmislen” te kako smatra da se u njemu ne može pobijediti.

15:10 Navodno je zaustavljen četvrti pokušaj ubistva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi “Bild”. Ukrajinska protuobavještajna služba zaustavila je mogući pokušaj atentata na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Grupa ruskih diverzanata, predvođena agentom tajne službe, uhapšena je u gradu Užgorodu u graničnom trokutu između Ukrajine, Slovačke i Mađarske, javila je agencija Unian, a prenosi “Bild”.

14:48 Žana Algakova, koja je u dala otkaz na ruskom državnom Kanalu 1, objasnila je da je to učinila protestvujući protiv rata u Ukrajini. Aglakova je otkaz dala u Parizu gdje je bila na dopisničkom mjestu.

14:26 Oko 300.000 ljudi u okupiranom Hersonu se bori s nedostatkom hrane i lijekova.

Rusi su ovaj grad na jugu Ukrajine osvojili početkom mjeseca, a jučer su se pojavile snimke ruskih vojnika kako pucaju na ukrajinske demonstrante na ulicama.

14:14 Ruski sud osudio je u utorak disidenta Alekseja Navaljnog na 9 godina zatvora za prevaru širokih razmjera, javlja dopisnik Tassa. Proglašen je krivim i za nepoštivanje suda.

13:37 Više snažnih eksplozija odjeknulo je danas u Kijevu, glavnom ukrajinskom gradu u kojem vlada policijski sat. CNN-ova novinarska ekipa svjedočila je jednoj iznimno snažnoj detonaciji zbog koje su se oglasili alarmni sistemi na automobilima u centru grada.

13:23 Ruski napad na Ukrajinu mogao bi izazvati glad u zemljama širom svijeta, upozorio je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju italijanskom parlamentu, pozivajući na veću pomoć u borbi protiv agresora.

Zelenski je u obraćanju italijanskim zastupnicima putem videolinka rekao da se njegov narod bori za opstanak dok ruska vojska razara ukrajinske gradove i ubija civile.

13:12 Sedamdeset i osam ruskih aviona je zaplijenjeno u inostranstvu, rekao je ministar prevoza Vitalij Saveljev u utorak prema agenciji Interfax, što je dio posljedica međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

12:46 Gradonačelnik Borispila Volodimir Borisenko sinoć je putem Facebooka pozvao civile da napuste grad koji se nalazi nedaleko od Kijeva, u blizini najveće međunarodne zračne luke u Ukrajini.

‘Što je manje civila u gradu, Oružanim snagama je lakše djelovati. Pozivam civilno stanovništvo da bude pametno i napusti grad čim se ukaže prilika’, kazao je u video obraćanju.

12:26 U blizini nuklearne elektrane Černobil izbilo je više požara, priopćio je ukrajinski parlament.

Požari su vjerovatno uzrokovani topničkim granatiranjem te su planuli u području koje je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinska Državna služba za posebne komunikacije ističe kako situacija pojačava zabrinutost da bi se oblak radijacije mogao proširiti.

Černobil je u ruskim rukama od prvih dana invazije na Ukrajinu, a ukrajinsko osoblje koje se nalazi u elektrani svjedoči o užasnim uvjetima.

12:05 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak oglasio se na Twitteru poručujući svojim pratiteljima kako se ovaj rat ne vodi zbog teritorija, trgovine ili embarga na naftu.

– Ukrajina se 27. dan bori za svoju slobodu, protiv invazije barbarstva, nečovječnosti i masakra civila. Protiv svega što simbolizira “ruski svijet”, napisao je Podoljak.

11:46 Fascinantnu analizu rata u Ukrajini objavio je Eliot A. Cohen, bivši savjetnik u američkom State Departmentu i profesor na Školi za napredne međunarodne studije Sveučilišta Johns Hopkins.

– Dokaza da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu ima mnogo, piše Cohen za The Atlantic.

Tvrdi da su mnogi vodeći analitičari na Zapadu oklijevali to priznati, ali na to ukazuje izostanak ruskog napretka na prvim crtama bojišnice i neuspjeh gotovo svih napada iz zraka.

Profesor Cohen nastavlja naglašavati “zapanjujuće” razmjere ruskih gubitaka – sugerirajući da zapadni dužnosnici izvještavaju o “neodrživim” stopama žrtava od tisuću dnevno.

11:18 Analitičar Instituta Royal United Services dr. Sidharth Kaushal kaže kako je mogući ruski napad na strateški lučki grad Odesu malo vjerovatan zbog ograničene mogućnosti koje Rusija ima u regiji.

Kaže da bi takav napad zbilja djelovao samo u koordinaciji s kopnenim napredovanjem, ali kako kopnene snage nisu napredovale pokraj Mikolaiva na zapadu, kaže da bi očekivao da će amfibijski napad biti “relativno malo vjerovatan u bliskoj budućnosti”.

11:00 Gradonačelnik ukrajinskog grada Borispilja, u čijoj je blizini međunarodna zračna luka, savjetovao je danas civile da napuste grad ako mogu zbog borbi u blizini.

Gradonačelnik Volodimir Borisenko je u videoobraćanju rekao da se vode borbe u kijevskoj regiji gdje se nalazi Borispilj.

10: 30 Ruskim medijima i društvenim mrežama su se proširile lažne fotografije iz zagrebačke IKEA-e na kojima se u okvirima za fotografije u izložbenom prostoru trgovine vide portreti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“U Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, zaposlenici IKEA-e su postavili fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina u znak podrške specijalnoj operaciji u Ukrajini”, objavili su jučer ruski mediji.

09.55 Prve snimke iz oslobođenog Mošuna.

09.45 U Viničkoj regiji migranti iz regije Harkiv prikupljali su informacije za Ruse, javlja Ukrainska pravda.

09.05 Neprijatelj je pucao na dva naselja Dnjepropetrovske regije, ali nije ušao u regiju, javljaju Oružane snage Ukrajine.

08.40 Djeca Ukrajine crtaju rat. Maksim, 11 godina…

Slika

08.30 Regija Mikolajev – Okupatori pucali na benzinsku pumpu, troje ubijeno, javlja Ukrainska pravda.

Slika

08.00 Okupatori kradu tepihe u Kijevskoj regiji, javljaju lokalni mediji.

Slika

07.25 U regiji Sumy, 300 Rusa odbilo je borbu i napustilo položaje, javlja Ukrainska pravda.

07.00 Luganska regija: neprijatelj je u jednom danu oštetio 25 zgrada i izazvao 14 požara, javljaju lokalni mediji.

Slika

06.45 Oko 300 ruskih vojnika ubijeno je u oblastima Donjecka i Luganska, javlja Ukrainska pravda.

06.30 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u najnovijem obraćanju rekao da su ukrajinske jedinice usporile rusko napredovanje širom zemlje. Nešto ranije, Ukrajinci su objavili da su oslobodili grad Makariv i da su potjerali Ruse čak 60 kilometra zapadno od glavnog grada.

Zelenski je rekao da su Rusi izgubili jedan avion kod Harkiva.

“Junačka operacija naših branitelja, ukrajinska zastava ponovno se vihori u Makarivu, napadi neprijateljskih snaga su odbijeni”, objavljeno je na Facebook stranici Glavnog štaba odbrambenih snaga.

06.20 U Uzhgorodu demontirana spomen-ploča posvećena 300. godišnjici “ponovnog ujedinjenja” Ukrajine i Rusije, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

06.00 Britansko ministarstvo odbrane javlja: Rusija je upotrijebila hipersonične rakete kako bi skrenula pažnju s nedostatka napretka.

Slika

05.45 Okupatori su koristili fosfatnu municiju u Kramatorsku, javlja Ukrainska pravda.

05.20 Gradonačelnik Borispolja pozvao je civilno stanovništvo da napusti grad.

Slika

05.00 Biden, Scholz, Macron, Johnson i Draghi razgovarali su o ratu u Ukrajini, javljaju agencije.

04.00 Objavljene nove satelitske snimke ruskog bombardiranja Ukrajine

Snimke prikazuju ruska bombardiranja ukrajinskih gradova Černihiv, Irpin i Talakivka.

alt

Šteta nastala ruskim bombardiranjem grada Irpina

alt

Raspoređivanje terenskog topništva zapadno od zračne luke Antonov u Hostomelu

alt 

03.00 Rusija zaustavlja pregovore o mirovnom sporazumu s Japanom zbog sankcija

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula je zajedničke privredne projekte u vezi sa spornim Kurilskim otocima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo gnjevnu reakciju Japana.

02.00 Biden: Ovo je jasan znak da Putin razmišlja o korištenju biološkog i hemijskog oružja.

Ruske optužbe da Kijev posjeduje biološko i hemijsko oružje su lažne i pokazuju da ruski predsjednik Vladimir Putin i sam razmišlja da ih upotrijebi u svom ratu protiv Ukrajine, rekao je američki predsjednik Joe Biden ne navodeći dokaze.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HARIS ILI MILAN?! Rada Manojlović otkrila ko je bolji

VAŽAN JE PRVI KONTAKT: Mišel Gvozdenović priznao kakve djevojke ga privlače