in

BH SELO sa 150 domaćinstva u užem izboru za BIH GREEN AWARDS 2022.

Slatka-Tajna.Eu

Neformalna grupa BH SELO ušla je u uži izbor u sklopu kampanje “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2022.

Povodom  Svjetskog dana šuma i  Svjetskog dana voda, Unija za održivi povratak i integracije u BiH poziva na podršku domaćinstvima u okviru grupe BH SELO, koja obuhvata 150 domaćinstava u 17 gradova u BiH: Foča, Foča Ustikolina, Teslić, Travnik, Kneževo, Trebinje, Ravno, Tešanj, Jajce, Konjic, Mrkonjić Grad, Ključ, Kiseljak, Jablanica, Doboj, Kakanj i Doboj Jug.

“Neformalna grupa domaćinstava u okviru BH SELO nastoji da unaprijedi ruralna područja za očuvanje čiste životne sredine, zelene ekonomije.  Kroz BH SELO se nastoji motivisati i podržati što više osoba, koje žive u ruralnim sredinama, da se organizovano bave agrarnim aktivnostima kao i očuvanjem životne sredine. Također, BH SELO nastoji promovisati organsku proizvodnju, koristeći vlastite poljoprivredne resurse ljudi koji žive u ruralnim sredinama”,navode iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH u okviru koje je nastala grupa BH SELO.

Domaćinstva uključena u BH SELO su posvećena očuvanje životne sredine kroz uređenje dvorišta, izletišta, postavljanje kanti ili kontejnera za odlaganje smeća, očuvanje rijeka i  jezera kao prirodnih vodnih bogatstava.

Domaćinstva, koja obuhvata BH SELO, u svojim mjestima učestvuju u organizovanim akcijama na čišćenju okoline  uklanjajući razne deponije smeća, popravljaju puteve, organizuju ogledna predavanja o zaštiti okoline i zraka, obuke o sadnji voća i povrća uz primjenu agrotrehničkih mjera, označavanjem puteva za šetnju kao i biciklističkih staza i kvadova, upotrebi solarne energije, čišćenje rijeka i jezera, pošumljavanje okoline, izrada fasada s primjenom ekoloških boja. Primjere ovakve prakse moguće je naći u Tešnju, Konjicu, Jablanici, Ravnom, Trebinju i drugim gradovima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Neformalna grupa BH SELO se pridržava svih mjera zaštite okoline koja za cilj ima djelovanje na području cijele BiH kroz povećanje svijesti građana da se uključe u sve aktivnosti koje promovišu zaštitu i očuvanje životne sredine.

Glasanje se vrši u osam kategorija, a BH SELO se nalazi u zadnjoj, osmoj kategoriji pod nazivom “Neformalna grupa u okviru BH SELO”, na linku: https://crp.org.ba/sampioni-zastite-prirode-2022/neformalna-grupa-u-okviru-bh-selo/

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

GOBELJIĆ I KATARINA OTPUTOVALI U DUBAI! Pjevačica se skinula u mijaturni bikini

Dibala napušta klub, dolaskom Vlahovića sve se promijenilo