in

Digitalizacija novca je neminovnost? – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu

Eric Adams, novoizabrani gradonačelnik Njujorka, primit će prve tri plate u bitcoinima, dok je Christophe De Beukelaer, član belgijskog parlamenta, najavio da će svoju punu platu za 2022. uzeti u bitcoinima.

Sličnim koracima krenuo je i prvi čovek Majamija – Francis Suarez, u misiji da svoj grad učini američkom prijestonicom bitcoina, nakon što je inicirao zakon dobrodošlice koji bi omogućio gradskim zaposlenicima da budu plaćeni u digitalnoj valuti i omogućio građanima da plaćaju gradske takse u bitcoinima. Uprkos tome što je predloženi zakon pao, Suarez je riješio da barem indirektno bude plaćen u bitcoinima, tako što je svoju platu pretvorio u tu kriptovalutu preko aplikacije za plaćanja.

Digitalizacija novca u svijetu, slažu se ekonomisti, nezadrživ je proces. Sredinom sedmice američka centralna banka objavila je da ispituje prednosti i mane potencijalnog digitalnog dolara. Prema saopštenju Feda, “centralna banka se nada da će uskoro dobiti povratnu informaciju javnosti o toj ideji”.

Digitalni dolari bili bi slični bitcoinu i drugim kriptovalutama. Oni bi postojali kao virtuelne novčanice ili kovanice koje se drže u digitalnom novčaniku na računaru ili pametnom telefonu. Razlika između državne digitalne valute i bitcoina je u tome što je vrednost digitalne valute podržana i kontrolisana od strane države, baš kao i tradicionalna papirna valuta. U teoriji, digitalni dolar spojio bi najbolje aspekte fizičkih i digitalnih valuta za prosečnog Amerikanca.

Kina je prošle godine pokrenula pilot-program digitalnih juana. Digitalna valuta koju podržava kineska vlada dobila je podsticaj kada je najveći online trgovac u zemlji najavio prvu virtuelnu platformu koja prihvata kinesku digitalnu valutu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Švedska je također razvila sopstvenu digitalnu valutu, a Evropska centralna banka se zalaže za digitalni euro. Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina rekla je nedavno da je digitalna valuta “budućnost našeg finansijskog sistema”.

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HRT: Izgorjela vikendica u Cvetkovcu

NE IDU SAMO ŽENE NA ‘REMONT’: Slavni zavodnici koji vole posjetiti plastičara