in

“Zmajevi” na startu protiv moćne Švedske

Slatka-Tajna.Eu

Večeras u Mađarskoj i Slovačkoj počinje 15. po redu Evropsko prvenstvo za rukometaše.

Među 24 učesnika po drugi put uzastopno se našla i reprezentacija BiH koja će u Bratislavi u grupi E pokušati doći do istorijske pobjede na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Prvi protivnik večeras će im biti Švedska (20.30).

Sve reprezentacije učesnice Evropskog prvenstva koje će trajati do 30. januara imali su ogromonih problema uoči samog prvenstva. Virus korona pokosio je gotovo sve selekcije, veliki broj igrača imao je pozitivne nalaze tokom priprema, a neki su i dalje u izolaciji i propustiće start šampionata sve dok ne dobiju negativan PCR test. Zbog svega toga i vjerovatno novih slučajeva Kovid-19 tokom EP, je nezahvalno prognozirati šta će se u dešavati u Budimpešti, Segedinu, Debrecinu, Bratislavi i Košicama koji su domaćini Eura. Ipak, prema nekim prognozama najveći favorit je aktuelni svjetski šampion Danska.

Bosni i Hercegovini ovo će biti drugo učešće na Euru. Prije dvije godine bh. rukometaši su upisali tri poraza u grupoj fazi (Norveška, Francuska, Portugal), a sada ih takođe čekaju ništa slabiji rivali, Švedska, Češka i Španija. Selektor Ivica Obrvan koji je naglasio da ovo EP smatra neregularnim je pred start ostao bez četvorice igrača (Dino Hamidović, Alen Ovčina, Elmir Građan, Admir Ahmetašević) koji će sve dok ne dobiju negativan test biti van stroja. Probleme tokom pripremama sa povredama imali su Vladimir Vranješ i Senjamin Burić, koji su propustili veći dio pripreme. Pozitivna vijest da je cijela bh. ekspedicija po dolasku u Slovačku dobila negativne nalaze na Kovid-19.

Uprkos svemu iz bh. tabora su najavili da će svi dati maksimum kako bi se prezentovali u najboljem svjetlu. Svoju najveću šansu vide u susretu protiv Češke, dok će protiv Švedske i Španije biti u ulozi autsajdera.

“Atmosfera je sjajna kao i uvijek, tužni smo jer nismo mogli igrati prijateljske utakmice, no gladni smo uspjeha, nadam se da će ove tri utakmice biti dobre. Biće jako teške, ali očekujemo da ćemo osvojiti neke bodove. Mi smo pozitivna grupa, favoriti u našoj grupi će imati problema sa nama. Očekujem tri velike bitke i dobru prezentaciju Bosne i Hercegovine”, poručio je na službenoj pres konferenciji kapiten “zmajeva” Mirsad Terzić.

Iz svake od šest grupa prvog kruga u drugi krug putuju po dvije najbolje reprezentacije koje će se potom takmičiti u dvije nove grupe sa šest selekcija. Najbolje dvije iz obje grupe izboriće polufinale rukometnog Eura.Kada su u pitanju ostale grupe najviše pažnje privlači grupa C u kojoj se nalaze Francuska, Srbija, Hrvatska i Srbija. Uvodni meč donosi veliki okršaj Francuza i Hrvata, koji će u prvom kolu biti lišeni usluga Domagoja Duvnjaka i Luke Cindrića.

Srbiju na startu čeka Ukrajina, a selektor Toni Đerona imao je velikih problema tokom priprema zbog virusa korona. Rezultati PCR testova urađenih po dolasku u Segedin pokazali su prisustvo koronavirusa kod Đorđa Đekića kojem slijedi petodnevni karantin, što znači da neće biti na raspolaganju za prvu fazu takmičenja. S druge strane, Stevan Sretenović je dobio negativan nalaz na posljednjem PCR testiranju, a pozitvnim vijestima uskoro se nada i Vanja Ilić, koji bi se trebao uskoro priključiti “orlovima”.

Biće jako interesantno u grupi A u kojoj se pored favorizovane Danske, nalaze tri ex-yu selekcije, Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Prvo kolo donosi ogled Slovenaca i Makedonca, koji su uz Crnu Goru imaju veliki broj zaraženih igrača. Na EP će biti odigrano 65 utakmica, a ona, kojom će se prvenstvo otvoriti zvanično, biće odigrana večeras od 20.30 između Mađarske i Nizozemske pred 20.000 ljudi. Titulu brani Španija koja je dvostruki uzastopni šampion Evrope. Najuspješnija reprezentacija kada su u pitanju evropska prvensva je Švedska sa četiri titule.

Danas na EP

Rusija – Litvanija (18.00)

Slovenija – S. Makedonija (18)

Srbija – Ukrajina (18)

Španija – Češka (18)

Danska – Crna Gora (20.30)

Francuska – Hrvatska (20.30)

Mađarska – Nizozemska (20.30)

Slovačka – Norveška (20.30)

Švedska – BiH (20.30)

Grupa A (Debrecin)

Danska

Sj. Makedonija

Crna Gora

Slovenija

Grupa B (Budimpešta)

Mađarska

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Island

Nizozemska

Portugal

Grupa C (Segedin)

Hrvatska

Francuska

Srbija

Ukrajina

Grupa D (Bratislava)

Austrija

Bjelorusija

Njemačka

Poljska

Grupa E (Bratislava)

Španija

Švedska

BiH

Češka

Grupa F (Košice)

Litvanija

Norveška

Slovačka

Rusija


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Iz Energoinvesta za upitnu grijnu sezonu krive Toplane: Nisu se pripremili

NAKON VIJESTI O RAZVODU: Slađa Zubčević kratka i jasna