in

Anketiranje poslodavaca: Kreće istraživanje tržišta rada u FBiH

Slatka-Tajna.Eu

Federalni zavod za zapošljavanje, u saradnji sa službama za zapošljavanje, a uz podršku projekta Evropske unije “Unapređenje istraživanja tržišta rada”,  pokreće aktivnosti anketiranje poslodavaca – istraživanje tržišta rada u Federaciji BiH 2021/2022.

Istraživanje tržišta rada obavlja se u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba („Službene novine Federacije BiH“, br. 41/01, 22/05 i 9/08), te Programom rada Federalnog zavoda za zapošljavanje. Anketiranje će provoditi predstavnici službi za zapošljavanje, u periodu od 10. januara do 04. februara 2022. godine.

Federalni zavod za zapošljavanje i službe za zapošljavanje ovom prilikom pozivaju poslodavce da se odazovu anketarima iz službi za zapošljavanje i učestvuju u ovom istraživanju, kroz anonimnu anketu kojom je planirano da se obuhvati reprezentativni uzorak od oko 1.200 poslodavaca (malih, srednjih i velikih) iz Federacije BiH iz ključnih djelatnosti, a koji imaju pet i više zaposlenih.

Pitanja iz upitnika odnose se uglavnom na sagledavanje potreba poslodavaca za radnom snagom, pregled najtraženijih zanimanja i eventualnih viškova radne snage, otežavajuće okolnosti u pronalasku radnika, mogućnosti poslodavaca da organizuju praktičnu obuku za učenike, studente i nezaposlene osobe, kao i na zadovoljstvo uslugama javnih službi za zapošljavanje i dr.

Dobiveni rezultati će poslužiti za sagledavanje stanja na tržištu rada u 2021. i predviđanje kretanja na tržištu rada u 2022. godini, te unapređenje aktivnosti, projekata, usluga i saradnje javnih službi za zapošljavanje sa poslodavcima, kao i izradu javnih politika za tržište rada u Federaciji BiH zasnovanih na analizi postojećeg stanja i budućih trendova. Istraživanje se sprovodi u okviru aktivnosti unapređenja istraživanja tržišta rada sa primarnim ciljem usklađivanja metodologije i perioda provođenja istraživanja u cijeloj zemlji. Usklađivanje pristupa omogućava dobijanje uporedivih podataka koji će se kasnije analizirati na nivou Bosne i Hercegovine, a u skladu sa najboljim praksama Evropske unije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Rezultati i preporuke iz istraživanja će biti prezentirani javnosti u prvom kvartalu 2022. godine kroz odgovarajuće izvještaje, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zaboravite na skupe kreme: Ove namirnice će vam pomoći u borbi protiv starenja kože

Kosovo i Srbija troše najviše štetnog uglja u proizvodnji struje