in

Povećanje stranih ulaganja u BiH u 2021.

Slatka-Tajna.Eu

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za period januar-septembar 2021.godine iznose 1.049.000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

“Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI (i iznosu većem jedne milijarde), svakako napominjemo i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama, te se nadamo da će značajno povećanje biti registrovano i na godišnjem nivou za 2021. Ovo je značajan porast, s obzirom na otežane uslove poslovanja uslijed pandemije corona virusa”, saopćeno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na provođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom stranih ulaganja.

“Ovome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, potreban još snažniji rad na promociji zemlje u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija.Računa se i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomatije na ovom polju, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednjih nekoliko godina”, navodi se u saopćenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DOSTA SAM SE MUČILA:Udala se Miljana Kulić

Ecard System | Add Ecards to Your Website