in

“Američke sankcije nisu srazmjerne prijetnji koju Dodik predstavlja po BiH

Slatka-Tajna.Eu

Sead Turčalo, dekan Fakulteta Političkih nauka u Sarajevu, komentarisao je sankcije koje je Amerika objavila za Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milana Tegeltiju, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te Mirsada Kukića, predsjednika PDA (Tuzla) i zastupnika u Parlamentu BiH.

Turčalo je kazao da je trenutno na sceni prva faza diplomatije u kojoj se koriste sankcije.

“Imamo i tu neku vrstu nivelacije kada je riječ o težini sankcija. Dakle, za Milorada Dodika su proširene sankcije upravo zbog urušavanja državnih institucija, a drugi dio sankcija za Mirsada Kukića i Milana Tegeltiju je usmjeren samo na ovo koruptivno djelovanje.

SAD su u ovom trenutku poručile da su pokušale dvostruko zaštititi institucije. Jer korupcija je uvijek jedan korak prvo ka destabilizaciji, a kasnije i nekom elementu propadanja institucija jer se kroz korupciju te osobe koje koruptivno djeluju, a s obzirom na to da mi njih biramo, onda oni delegitimiraju instituciju, a zatim i državu.

I to je jedna jasna poruka da će fokus biti na jednoj snažnoj antikorupcijskoj kampanji koja treba urušiti postojeću saradnju korupcijskih snaga i zasigurno da će sankcije biti proširene i na druge aktere u Federaciji.

Ono što bi se trebalo očekivati od onih koji su pozdravili uvođenje sankcija jeste da ako neko bude iz njihovih redova sankcionisan da na neki način tu osobu sklone iz političke opcije i to bi bila jasna poruka da prihvate američke sankcije”, pojasnio je Turčalo.

Dalje je naglasio da sankcije nisu nešto što ima trenutno djelovanje i da možemo očekivati da će se desiti nešto preko noći.

“Milorad Dodik je vlasnik entiteta RS. Dakle, sankcije se targetiraju na individuu jer je politička i ekonomska moć koncentrisana na tu osobu i na taj način se šalje prva poruka.

Radi se o kredibilnom akteru koji je nametnuo sankcije, a to su SAD i nešto što nedostaje jeste neka vrsta ultimatuma, tačnije, postavljanje jasnog vremenskog okvira kakvo se ponašanje očekuje. I malo je problematično što nemamo cijelu listu sankcija da vidimo u kojem smjeru se kreću.

Sankcije koje nećemo vidjeti na papiru, a dešavat će se to je da sva pomoć koju daju različiti američki uredi za pomoć, uključujući USAID, a koji idu prema institucijama i entitetskim će biti na određeni način stopirane”, naglasio je, prenosi N1.

Mišljenja je da je dodatni problem sankcija to što one koje su uvedene nisu srazmjerne sa prijetnjom koju Milorad Dodik predstavlja za BiH.

“Tu zaista trebaju biti mnogo ozbiljnije sankcije i u konačnici usmjerene na to da se prerežu ti finansijski kanali prema njegovoj političkoj opciji, ne samo prema kompanijama nego i prema institucijama jer te kompanije obično dobijaju posao od institucija vlasti. I to će biti neki sljedeći korak”, istakao je Turčalo.

Dodik je, kaže Turčalo, svjestan da je politički mrtav, samo što će to umiranje dugo trajati.

“Stvorio je ambijent sa snažnim antizapadnim resentimanom u RS koji će mu na sljedećim izborima vjerovatno donijeti jedan kratak uspjeh, ali to jedno političko umiranje mi smo vidjeli i u slučaju Srpske demokratske stranke (SDS) koja je završila na marginama upravo zbog različitih sankcija međunarodne zajednice koje su dugo trajale, ali su završili tim.

Ono što je kod Dodika opasnije i dobro po BiH u smislu novijih reformi jeste da će zapravo potpuno obesmisliti entitet kojem on daje jednu vrstu lažne nadi da može postati nezavisna država.

Dodik je zapravo osoba koje će geopolitičke silnice koje će se sa desne pomijerati sve više u lijevu stranu i odnijeti ga sa političke scene”, poručio je Turčalo.

Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prvi turski automobil predstavljen na sajmu u Las Vegasu

Prirodno ulje od 3 sastojka: Spas za suhe zanoktice i lomljive nokte