in

Najveći svjetski trgovinski sporazum stupio na snagu

Slatka-Tajna.Eu

Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo, ili RCEP, je mega trgovinski sporazum potpisan od 15 zemalja, koje zajedno pokrivaju oko jednu trećinu svjetske populacije i čine 30 posto globalne privrede.
Uključuje Kinu, ali isključuje SAD, a stupio je na snagu 1. januara.

RCEP je važan sporazum koji će potaknuti trgovinsku saradnju i integraciju unutar regije, rekao je Gan Kim Yong, singapurski ministar trgovine i industrije, za CNBC “Squawk Box Asia”.

“Za preduzeća, mislim da se mogu radovati velikom broju pogodnosti. Za početak, u smislu tarifa, firme mogu uživati ​​do 92 posto smanjenja tarifa. To će uštedjeti troškove za preduzeća, a također će olakšati pristup tržištu “,rekao je Gan.

Trgovinski sporazum potpisalo je 10 država članica Udruženja država jugoistočne Azije i pet njihovih najvećih trgovinskih partnera: Kina, Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland. Te zemlje čine tržište od 2,2 milijarde ljudi i 26,2 biliona dolara globalne proizvodnje.

Pakt će omogućiti veću transparentnost i olakšati izvoz usluga u područjima kao što su profesionalne usluge, računarske i poslovne usluge, kao i logistika i distribucija, rekao je ministar trgovine. Ulagači također mogu imati koristi od veće sigurnosti kod svojih ulaganja, dodao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“RCEP je također važan signal ostatku svijeta da zemlje članice gledaju na integraciju i saradnju kao na važan način za nastavak poticanja ekonomskog rasta u regiji, tako da vjeruju u multilateralni trgovinski sistem utemeljen na pravilima”, rekao je Gan, te dodao da ostaje još mnogo posla u primjeni ovog sporazuma.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Hakala “Tekla je rakija” (Bekrija) – nakon 10 godina sad postao veliki HIT

Pojavio se šok snimak: Ovako je Tanja Savić izletjela iz emisije, obratila se jasno i glasno Jovani Jeremić!