in

I na Novu godinu razmjerno toplo, većinom i sunčano, ali gdjegod magla

Slatka-Tajna.Eu

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

Nakon pretposljednjeg dana 2021. godine i na Silvestrovo se nastavila iznadprosječna toplina, ponegdje čak za ove dane i rekordna, kao primjerice posljednjeg prosinačkog dana u Dubrovniku, Hvaru, Ogulinu i na Zavižanu, vjerojatno i još mjestimice, te osobito u Kninu, gdje je najviša dnevna temperatura zraka bila čak 20,5 °C!

I novogodišnja noć bit će iznadprosječno topla, uz malo ili nimalo oblaka, ali ponegdje uz maglu. Podjednako toplo kao na Silvestrovo, gdjegod čak i toplije, bit će i tijekom prvog vikenda nove godine, i pritom na Jadranu i u gorju pretežno sunčano, a po nizinama unutrašnjosti česta, mjestimice i dugotrajna magla i niski oblaci, kojih će biti i ponegdje na moru.

Početkom prvog radnog tjedna 2022. godine u većini krajeva oblačnije nego tijekom vikenda, ali i dalje razmjerno toplo. Pritom je u ponedjeljak samo rijetko gdje moguća kiša, a u utorak – uz umjereno i jako jugo – bit će češća, uglavnom na Jadranu i područjima uz njega. Tijekom srijede je velika vjerojatnost kiše gotovo diljem Hrvatske, a uz pad temperature mjestimice je moguć i snijeg, osobito u gorju. Na većem dijelu Jadrana zapuhat će bura i tramontana – često jake, lokalno i s olujnim udarima. No, već u četvrtak je sve vjerojatnije novo razvedravanje i ponovno stabilniji dani.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza, koju je za HRT-ov “Regionalni dnevnik” u petak poslijepodne pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

A u posebnoj čak 5-minutnoj silvestarskoj emisiji “Vrijeme” na HTV1, osim prognoze za novogodišnju noć i 1. tjedan 2022. godine, može se pogledati i pregled značajnijih meteodogađaja u 2021. – još jednoj iznadprosječno toploj godini, ali manje ekstremnoj od nekoliko prošlih. Naravno, ima i vatromet! U njoj je mr. sc. Dragojlović podsjetio i na Godinu čitanja u Hrvatskoj i objavu čak dvije meteoslikovnice i prve zbirke meteorima te posebice na nedavnu objavu prvog Agroklimatskog atlasa Hrvatske, koji bi trebao pomoći u primjeni raznih agrotehničkih mjera u atmosferi znatno toplijoj nego u mnogim prošlim desetljećima.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama, nedavnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu i još jednom uspjehu hrvatske meteofotografije:

Na Novu godinu stabilno i razmjerno toplo, većinom i sunčano, ali gdjegod dugotrajna magla

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “Novogodišnja noć na istoku Hrvatske mjestimice maglovita s temperaturom zraka uglavnom između 1 i 5 °C. Na Novu godinu pretežno sunčano, ali prijepodne još ponegdje magla i niski oblaci. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 11 do 14 °C.

Malo niža temperatura zraka bit će u središnjoj Hrvatskoj gdje će mjestimice biti i dugotrajnije magle. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano ponegdje s maglom, koje može biti i uz obalu. Vjetar većinom slab. Jutarnja tempreratura zraka od -1 do 4 °C, na moru između 5 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 14 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano, samo mjestimice s povećanom naoblakom. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8 °C, uz obalu između 10 i 14 °C, a najviša dnevna od 15 do 18 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčana vremena. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni.”

I u nedjelju još stabilno pa promjenjivije

Na kopnu u nedjelju uglavnom sunčano, ujutro i prijepodne s maglom i niskim oblacima. U ponedjeljak djelomice sunčano, a u utorak oblačnije, krajem dana u gorju i na istoku ponegdje s kišom. Bit će iznadprosječno toplo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Jadranu u nedjelju pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. U ponedjeljak oblačnije, osobito na sjevernom dijelu gdje potkraj dana može pasti i malo kiše. U utorak promjenjivo, mjestimice s kišom. Potkraj ponedjeljka zapuhat će jugo koje će u utorak biti umjereno i jako.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ONA JE MOJA SRODNA DUŠA: Kristijan Golubović zaprosio Kristinu Spalević!

Saka na meti Liverpula, Arsenal nudi novi ugovor