in

Koliko bh. sudije inkasiraju od utakmica Premijer lige, a koliko od utakmica Lige prvaka?

Slatka-Tajna.Eu

Bosna i Hercegovina nema reprezentativne selekcije na svakom prvenstvu Evrope i svijeta u nogometu, košarci, rukometu, odbojci, ali zato ima sudije, koje našu zemlju predstavljaju na najvišem nivou. Irfan Peljto, Senad Ibrišimbegović, Davor Beljo u nogometu, Jasmin Husejnović u odbojci, braća Amar i Dino Konjičanin u rukometu, Ademir Zurapović u košarci sude ili su sudili najveće utakmice.

Sigurno da suditi na najvišem nivou zahtjeva dosta odricanja i stalno usavršavanje budući na kvalitetu liga u kojem naše sudije sude moraju biti maksimalno koncentrirani i spremni, jer svaka propuštena šansa ili loša arbitraža zatvara vrata za ubuduće ili prekida napredovanje.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Kada je u pitanju nogomet, svjedoci smo da smo po prvi put u historiji imali bh. sudije koje su bile delegirane na dvije utakmice grupne Lige prvaka. Irfan Peljto, Senad Ibrišimbegović, Davor Beljo i Miloš Gigović bili su arbitri na utakmicama Besiktas-Ajax, a zatim i Juventus-Malmö. Za svoj posao dobili su pohvale sa svih strana, tako da možemo očekivati i u narednom periodu da vidimo naše sudije na najvišem nivou.

Sigurno da mnogi nemaju jasnu predstavu koliko zapravo bh. nogometne sudije dobiju novca za suđenje kako u Premijer ligi BiH , tako i u Ligi prvaka i Evropskoj ligi.
Kada je u pitanju Premijer liga BiH, glavni sudija za utakmicu inkasira 650 KM, pomoćnici dobiju 500 KM, četvrti sudija 300 KM, dok dodatni pomoćnici imaju po 200 KM.
Ono što sigurno zanima sve one koji prate Ligu prvaka, koliko su bh. sudije inkasirale za utakmice koje su sudile u najelitnijem fudbalskom takmičenju.

Budući da se plaćanje sudija vrši po kategorizaciji, a budući da su naše sudije u prvoj kategoriji (ispred ima elitna kategorija) onda su za jednu utakmicu inkasirali tri puta više nego što to dobiju kada sude u Premijer ligi BiH.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Tako je kako saznajemo Irfan Peljto za jedan meč u Ligi prvaka inkasirao oko 2000 KM, dok su pomoćnici Senad Ibrišimbegović i Davor Beljo dobili oko 1500 KM, četvrti sudija Miloš Gigović 900 KM. Vrijedi istaći i da UEFA finansira smještaj, izostanke s posla i snosi sve troškove putovanja.


Mnogi vjerovatno misle da sudije zarađuju veliko bogastvo, međutim situacija je skroz drugačija, mnoge sudije iz Evrope, a posebno iz najjačih liga u Evropi ne žele da sude na mnogo utakmica u Ligi prvaka jer u svome prvenstvu zarade mnogo više novca nego što je to slučaj u Evropi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kako je i sam Irfan Peljto naš najbolji sudija jednom rekao u intervju za jedan medij da mu je mnogo lakše suditi u Evropi, nego u Premijer ligi BiH, a razlozi su u lošoj infrastrukturi, terenima, nepostojanju VAR-a, dosta je manje efektivne igre u BiH, puno kontakata i onda je i sudijama otežan posao.

Ono što je sigurno da naše sudije sigurno možemo i narednih godina očekivati da sude bitne utakmice u Evropi, ali i svijetu. Dokazali su da znaju i umiju, a nadamo se da ćemo imati u budućnosti još više sudija na visokom nivou, te da će na pravi način prezentovati našu zemlju, naš savez, ali i Premijer ligu BiH.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Borenović: Nema uslova za sastanak opozicije u Republici Srpskoj

MRZIM ŠTO TE VOLIM, TI SI GREŠKA: Duetska pjesma Jovane Pajić i Saleta Tropika naslutila krah braka