in

Evropi nedostaje radne snage: Koja zanimanja su najplaćenija?

Slatka-Tajna.Eu

Mnoge zemlje Evrope su se ove godine suočile sa nestašicom radne snage. Kako su mediji nedavno prenijeli saopćenje Instituta za istraživanje tržišta rada, Njemačkoj godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada, a u sličnom problemu se našla i Velika Britanija.

Glavni razlog neupražnjenih radnih mjesta, je mali broj stručnjaka u pojedinim zanatima i oblastima. Pored podizanja plaća, razvijene zemlje pribjegavaju nizu poteza kako bi privukli ljude da se zaposle.

Iako je posjeta frizeru popularna i kod nas, ubrzo postaje jasno da su usluge frizera u inozemstvu izuzetno precijenjene, a tamošnje mušterije su uveliko navikle na visoke cijene.

Razlog za to je nemogućnost pronalaženja dobrog stručnjaka među stranim radnicima, a pritom su cijene previsoke.

Ako računamo da je samo klasično muško šišanje 20-ak eura, onda je jasno kolike su cijene ostalih usluga.

Građevinci su i do sada su prolazili dobro radeći po zemljama Evropske unije. Zidajući po Njemačkoj, Austriji, ili Engleskoj, zarađivali su i po 3.000 eura mjesečno, a novi planovi EU sada bi mogli da budu prava meka za majstore.

Namjera EU je da vlasnici nekretnine koji iznajmljuju svoju imovinu, istu i renoviraju, i to u cilju bolje energetske efikasnost i izolacije. Praktično, prema prijedlogu EU, sve javne i nenaseljene zgrade trebaju biti obnovljene do 2027. godine, a stanovi i kuće do 2030. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuZbog nedostatka kvalifikovanih radnika vlasnici restorana u Velikoj Britaniji primorani su uz plaću ponuditi i nagradu od 1.000 funti samo da bi privoljeli kuhare i drugo kuhinjsko osoblje da se prijave za posao, piše Guardian.

Mala preduzeća kao što su Angie`s i D Grande, oba restorana u zapadnom dijelu Londona, Hotel Coniston i pekara Galeta u istočnom Londonu, nude naknade za prijavu na posao između 500 i 1.000 funti. Veći rivali, piše Guardian nude još više. U Hari`s Baru ili lancu bistroa Cote bonus je i do 2.000 funti, prenosi Blic.rs.

Direktor Galete  kaže da glavnom pekaru nudi bonus od 1.000 funti za prijavu, uz plaću do 40.000 funti, dok za neke druge pozicije u kompaniji, na primjer vozače, nude bonuse od 500 funti.

Brexit i pandemija imali su ogroman uticaj na ugostiteljsku industriju jer se osoblje koje je do sada radilo vraća kući, u zemlje iz kojih su došli, što vlasnike u Velikoj Britaniji ostavlja bez radnika.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Topalko nije znao šta ga je snašlo: Djevojka mu na nastupu rekla da nosi njegovo dijete

Koliko je važan vitamin K i u kojim namirnicama ga ima najviše