in

Pazite gdje kupujete i ne dijelite bankovne podatke

Slatka-Tajna.Eu

Dio prepiske novinara i prevaranta s kreiranom lažnom stranicom Hrvatske pošte

Foto: Ivica Grudiček / Dnevnik / HRT

U ovo vrijeme pandemije i kupnje putem interneta, prijete raznorazne prijevare. Tako je ona najnovija da kreiraju lažne internetske stranice dostavnih poduzeća na koje naivni prodavači upisuju svoje podatke s kartica i ostanu bez velikih iznosa. Policija i stručnjaci upozoravaju kupce, ali i prodavače da budu oprezni.

Varaždinac je nedavno putem internetskog oglasnika prodavao zimsku jaknu za nekoliko stotina kuna. Javila mu se nepoznata osoba s broja registriranog u Ukrajini te poslala poveznicu na lažno kreiranu stranicu Hrvatske pošte. Ništa ne sluteći, upisao je podatke svoje kreditne kartice i uskoro ostao bez 15.000 kuna.

– U posljednjih mjesec dana bilježimo znatan porast internet prijevara vezan uz internet oglasnike. U svim prijevarama je korišten isti ili slični modalitet gdje se počinitelj javlja potencijalnoj žrtvi i javlja se kao potencijalni kupac, istaknuo je Damir Češnjaj, član Grupe za kibernetičku sigurnost PU Varaždinske.

Takvi su slučajevi prijevare, pogotovo u ovo vrijeme pandemije, doslovno – eksplodirali.

Iz Hrvatske pošte HRT-u su poslali priopćenje u kojem ističu da se posljednjih mjeseci povećao broj lažnog predstavljanja u ime ove institucije. Svaki pokušaj manipulacije prijavljuju kažu Nacionalnom CERT-u.

Prevaranti su sve lukaviji – od korisnika, primjerice, traže da uplate trošak carine kako bi mogli primiti paket, ali i lažne poveznice koje zahtijevaju unos osobnih i financijskih podataka.

– Idu tako daleko da se kopiraju stranice, mislite da ste sigurni, unesete podatke, kreditne kartice, sigurnosni kod, broj računa i ti podaci ne idu u nekakv siguran sustav nego se upišu u bazu podataka zlonamjernog napadača koji će ih onda iskoristiti, objasnio je Sandro Gerić, Fakultet organizacije i informatike.

A kad se jednom podaci s kartica daju – do novca je nemoguće doći jer završe u egzotičnim zemljama poput Kokosovih otoka, kažu u policiji.

– Kako se u većini slučajeva radi o međunarodnom kriminalitetu, počinitelji nisu s našeg područja i vrlo se teško pronalaze te u većini slučajeva se teško dolazi do povrata novca, rekao je Češnjaj.

Stručnjaci apeliraju – pazite što birate i kupujte na stranicama s valjanim certifikatima i nikako ne dijelite svoje bankovne podatke.

–  Najlakše je provjeriti adresu same stranice, ako se klikne na URL (poveznicu) onda ćete vidjeti da ta adresa nije ona originalna adresa. Ona je bliska, ali postoji razlika u jednom slovu ili dva slova, ali i takve stranice nemaju certifikat, naveo je Gerić.

Koliko god bili sigurni i internetski pismeni, kibernetički kriminalci postaju sve uvjerljiviji pa vas lako mogu – “hakirati”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Besplatno savjetlovalište za potrošače

Savjetovalište udruge Varaždinski potrošač itekako nastoji biti pri ruci svim kupcima koji bi se htjeli bolje upoznati sa svojim pravima – u ovom slučaju doznati kako se zaštititi od online prijevara.

– Savjeti su besplatni, u ovo vrijeme kada smo posebno okrenuti internetskoj kupovini i zlata vrijedi, a daje ih Sanja Keretić iz Udruge Varaždinski potrošač.

– S obzirom na nastale okolnosti sve više potrošača odlučuje se na internet trgovinu i kupovinu na daljinu, s toga u udruzi imamo povećani broj upita vezanih uz tu vrstu trgovine. Potrošači nas najčešće kontaktiraju kada sredstvom daljinske komunikacije ili online kupe proizvod i proizvod im se ne sviđa, ili možda nema karakteristike kakve su mislili, ili ga jednostavno žele zamijeniti iz nekog razloga ili odustati od kupnje, tada nas zovu i pitaju što i kako dalje, objašnjava Sanja Keretić, Udruga Varaždinski potrošač.

Keretić upozorava kupce da osim proizvoda i svih karakteristika proizvoda kojeg kupuju, da prvenstveno provjere trgovca od kojeg kupuju.

– Radi li se doista o registriranom trgovcu, jesu li podaci tog trgovca javno dostupni u smislu sjedišta, smislu kontakt broja telefona, kontakta elektroničke pošte, i općih uvjeta poslovanja da se uvjere na koji način kod tog trgovca mogu kupiti, što u slučaju ako žele raskinuti ugovor, ili ako žele izvršiti povrat proizvoda, ističe Keretić.

– U svakom slučaju nužno je kupovati putem ovlaštenih web shopova, provjeriti trgovca, a plaćanje ukoliko se vrši putem kartice vršiti isključivo putem sigurnosnog protokola banke ili kartičarske kuće koja je izdala karticu. Niti u kojem slučaju ne slati svoje podatke bilo kome, prvenstveno mislim na osobne podatke, podatke kartice, kao ni sigurnosni kod s poleđine kartice, upozorava Sanja Keretić, Udruga Varaždinski potrošač.

– Kao udruga surađujemo s policijom vrlo često kada je to potrebno, međutim ukoliko potrošač direktno policiji prijavi nekakav slučaj, mi u tom slučaju nismo stranka u postupku i ne dobivamo povratnu informaciju o tijeku postupka, dodaje Keretić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U FINALE ODMAH: Bosanac dao glas zbog jaja

Barselona u finišu zaustavljena u Pamploni