in

Francuska ulaže osam milijardi eura u evropsku proizvodnju strateških proizvoda

Slatka-Tajna.Eu

Francuska planira uložiti osam milijardi eura u zajedničke evropske investicijske projekte u sektorima poluvodiča, baterija, vodika i zdravstva, izjavio je  ministar finansija Bruno Le Maire.
Evropska komisija ublažila je inače stroge propise o državnim podrškama za projekte od zajedničkog evropskog interesa koji uključuju više država članica i podržavaju evropsku strategiju na području energetike i digitalne tranzicije, podsjeća Reuters.

“Francuska će uložiti ukupno osam milijardi eura u zajedničke evropske projekte koji će nam omogućiti da konkuriramo najboljim tehnološkim standardima diljem svijeta, posebno Kini i Sjedinjenim Državama”, izjavio je Le Maire na konferenciji za medije.

Predstavljajući prioritete francuskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om, Le Maire je kazao da je Francuska izdvojila 1,5 milijardi eura za postojeće važne projekte od zajedničkog evropskog interesa u proizvodnji baterija za automobile.

Novac će omogućiti otvaranje 2.000 radnih mjesta u Solvayevoj tvornici baterija u Francuskoj.

Pariz je najavio i 1,7 milijardi eura za proizvodnju poluvodiča čija nestašica pogađa kompanije diljem svijeta, a posebno proizvođače automobila u razdoblju oporavka potražnje nakon koronakrize.

Ulaganje će pomoći francusko-talijanskom proizvođaču poluvodiča STMicroelectonicsu da poveća sedmičnu proizvodnju sa 6.800 na 8.000 čipova u tvornici u Crollesu, na jugoistoku Francuske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sektor vozila dobit će tri milijarde eura, kroz 15 evropskih projekata od kojih će koristi imati francuske kompanije, uključujući hemijsku skupinu Arkemu, proizvođača automobila Renault, proizvođače automobilskih dijelova Faurecia, Plastic Omnium, kompaniju za vodik Mcphy i grupu za industrijske plinove Air Liquide, rekao je Le Maire.

U sektor zdravstva Pariz će usmjeriti 1,5 milijardi eura za razvoj bioterapija i povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi se izbjegla ovisnost o neevropskim dobavljačima.

Također, 300 miliona eura izdvojeno je za čuvanje podataka u francuskim ili evropskim mrežama u oblaku, na korist francuskih skupina OVH, ATOS i Orange, naglasio je ministar Le Maire.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Katastrofalni razmjeri tornada u Kentuckyu / Bljesak.info

KĆERKA ACE PEJOVIĆA NE VOLI DRUŠTVENE MREŽE: Magdalena je prava ljepotica