in

Uslovi za ulazak u Švicarsku zabrinuli transportne firme iz BiH

Slatka-Tajna.Eu

Nove epidemiološke mjere Švicarske, prema kojima svi koji ulaze u tu zemlju moraju imati negativan PCR test na virus korona, uticat će na kašnjenje isporuka robe, ali i manji broj putnika što će, kako kažu prevoznici, samo povećati njihove gubitke koji se gomilaju od početka pandemije.
Novim pravilima u Švicarskoj predviđeno je da se, osim negativnog testa pri ulasku, putnici moraju i drugi put testirati nakon četiri do sedam dana ukoliko ostaju u toj zemlji.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić tvrdi da će nova pravila dodatno pogoršati ionako tešku situaciju prevoznika u Republici Srpskoj, ali i u cijeloj BiH.

Prema njegovim riječima, sve će to otežati i vanjskotrgovinsku razmjenu robe između BiH i ostalih zemalja, zbog čega će najviše biti pogođeni privreda, prevoznici, a na kraju i građani.

“Ne znamo kakva će biti organizacija na graničnim prelazima, koliko će trajati pregled testova, te kolike će se gužve formirati. Međutim, izvjesna su duga čekanja na granicama”, kaže Grbić za “Glas” dodajući da zabrinjava to što postoje nagovještaji da će slične mjere poput Švicarske donijeti i pojedine zemlje Evropske unije.

Predsjednik Odbora Udruženja za međunarodni i međuentitetski putnički saobraćaj pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Dejan Mijić očekuje da će mjere koje je donijela Švicarska uticati na smanjenje broja putnika kod domaćih prevoznika koji saobraćaju van granica BiH.

“Vjerovatno će se pojedini prevoznici odlučiti na dodatnu redukciju broja polazaka, čak i na prestanak vožnje ako se utvrdi da nema zainteresovanih za putovanja”,rekao je Mijić za “Glas”.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, obim prevoza putnika u javnom drumskom prevozu u BiH je lani ostvaren sa samo 41,20 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je obim prevoza putnika u javnom drumskom prevozu u prvih šest mjeseci 2021. godine ostvaren sa samo 42,60 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Iz ovih podataka jasno se vidi da prevoznici u BiH trpe enormnu štetu, a da pomoć nadležnih nije ni približno dovoljna za pokriće visokih gubitaka”,navode iz Komore. Dodaju da mjere koje provode druge države, u konkretnom slučaju Švicarska, imaju i te­ kako uticaja na prevoznike u BiH.

“U vezi sa eventualnim uvođenjem sličnih mjera i u drugim državama, ne možemo egzaktno utvrditi kolike bi posljedice imale, međutim, sigurno je da će eventualno uvođenje ovakvih mjera imati visok uticaj na poslovanje privrede BiH, kašnjenje u isporuci robe, eventualno raskidanje ugovora, kao i druge štetne posljedice”,navode iz Komore.

Nikola Grbić kazao je da problem domaćim prevoznicima predstavlja odliv radne snage, jer sve više profesionalnih vozača odlazi da radi za inostrane firme.

” To je žalosno, ali je činjenica”, istakao je Grbić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ovo ni on nije mogao promašiti: Timo Werner postigao najlakši gol u životu

IZAZOVNA HAJDI KLUM: Više otkriva nego što pokriva