in

SRAMOTNO: U Prijedoru novi grafiti s natpisom ‘srpski heroj’, bivši logoraši uputili poziv…

Slatka-Tajna.Eu

Na nekoliko lokacija u samom centru Prijedora već drugi put su oslikani grafiti sa natpisom “srpski heroj!” u crvenoj i plavoj boji, i likom koji građane podsjeća na doživotno osuđenog generala Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića. Okružno javno tužilaštvo kaže da nema elemenata krivičnog djela, a bivši logoraši govore da osjećaju nelagodu zbog zločina koji su se desili na tom području tokom rata, ali da na provokacije treba odgovoriti zakonom i živjeti u toleranciji.

Novi grafiti osvanuli su danas, 3. decembra, u glavnoj ulici Kralja Petra Prvog Oslobodioca, te kod podvožnjaka u Prijedoru. Iz Policijske uprave (PU) Prijedor navode da su dobili prijavu o grafitima na kojima je ispisano “srpski heroj” sa kalupom iscrtanim likom na pet lokacija, piše Detektor.ba.

“Policijski službenici su izašli na lice mjesta i o navedenom obavijestili tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da u navedenom slučaju ne postoje elementi krivičnog djela”, potvrdila je Zvezdana Alendarević, portparolka PU-a Prijedor, koja je dodala da policija u okviru realizacije Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Grada Prijedora preduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti ispisivanja i uklanjanja grafita.

Prema riječima bivšeg logoraša “Keraterma” i “Trnopolja” Mesuda Trnjanina, sve što se dešava u posljednje vrijeme u Prijedoru nije nešto što stvara dobru sliku o gradu.

“Želim podsjetiti da svi znaju šta se desilo u Prijedoru u proteklom ratu. (…) U posljednje vrijeme se često pojavljuju razni grafiti i murali – što stvara vrlo ružnu sliku o gradu. Imam osjećaj da se u posljednjih godinu dana pojavilo pet-šest incidenata na osnovu nacionalne netrpeljivosti u Prijedoru i mi izražavamo svoju ogromnu zabrinutost jer stvara nam nesigurnost i nelagodu samog života ovdje”, rekao je Trnjanin.

Ističe da u proteklih 20 godina, kako se vratio u Prijedor, pokušava da “živi normalan civilizacijski život”, kao što želi svim ostalim građanima, ali smatra da je vlast trebala zbog ovakvih grafita i incidenata pozvati građane na toleranciju i smirivanje situacije.

“Pozivam budućeg gradonačelnika da ovakve probleme zaista uzme ozbiljno u razmatranje i da zajedno sa predstavnicima svih političkih partija, svim građanima, pozove Prijedorčane na smirivanje situacije. Ono što sam često iznosio kao odbornik za skupštinskom govornicom jeste da je Prijedor ‘bure baruta’. Ako se ovakvi incidenti nastave bez osude onda će stvoriti neku nelagodu”, kazao je Trnjanin za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dodajući kako je policija do sada reagovala i u nekim ranijim incidentima pronalazila počinioce, ali i da lokalna zajednica mora poduzeti maksimalne napore i da pozove građane na sprečavanje ovakvih pojava.

“Osuđujem sve incidente u gradu Prijedoru koji iza sebe imaju nacionalnu konotaciju, Prijedor nije grad koji može da trpi i toleriše ovakve stvari. Znamo šta se desilo u periodu 1992.–1995. Kada je masovno krenuo proces povratka 1998.–2000., takvih incidentnih situacija nije bilo”, rekao je, kao i da su incidenti ti koji podrivaju razvoj Prijedora kao civilizacijskog multietničkog grada.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku Mesud Trnjanin (Foto: BIRN BiH)

Za zločine počinjene u Prijedoru, Haški tribunal je osudio 18 osoba na 276 godina zatvora. Pred Sudom BiH je za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Prijedora osuđena 21 osoba na ukupno 368 godina zatvora.

Još uvijek se traga za oko 500 žrtava zločina u Prijedoru, prema podacima Instituta za nestale osobe (INO). Do sada je pronađeno i identificirano oko 2.500 žrtava s područja Prijedora. U ovom gradu je ubijeno 102 djece, a posmrtni ostaci 40 njih nikada nisu pronađeni.  Najmlađa ekshumirana žrtva je dvomjesečni Velid Softić.

Opširnije čitajte OVDJE.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DA LI SE OŽENIO TAJNO?: Aleksandar Radojičić sve zbunio

Potresna objava Jelene Karleuše nakon Mrkine sahrane: Ana, imala si ono što je meni uvek falilo…