in

Korona prijeti ekonomskom oporavku Evrope

Slatka-Tajna.Eu

Rast slučajeva koronavirusa širom Evrope potiče strahove da bi snažan ekonomski oporavak regije od pandemije mogao biti ugrožen još jednom teškom zimom.
Do sada je novi val Covid-19 imao samo ograničen uticaj na poslovnu aktivnost u 19 zemalja koje koriste euro.

Indeks menadžera nabave IHS Markita, ključnog mjerila ekonomije, porastao je u novembru nakon što je u oktobru pao na najniži nivo u šest mjeseci.

Ali očekivanja za budućnost su mračna. Austrija je prošle sedmice objavila da se vraća u nacionalnu blokadu. Sve veći broj zaraza u Njemačkoj također je potaknuo pitanja bi li najveća ekonomija u regiji moglo ponovno uvesti stroga ograničenja.

“Jače širenje poslovne aktivnosti u novembru prkosilo je očekivanjima ekonomista o usporavanju, ali je malo vjerovatno da će spriječiti da eurozona pretrpi sporiji rast u četvrtom tromjesečju, pogotovo jer se čini da će porast broja slučajeva virusa izazvati nove poremećaje u privredi u decembru”, rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist IHS Markita.

Povjerenje potrošača u eurozoni u novembru je “izrazito” palo, prema podacima Evropske komisije. IHS Markit izvijestio je da su se očekivanja firmi ovog mjeseca za buduću proizvodnju “pogoršala na najniže od januara”.

Ruben Segura-Cayuela, evropski ekonomist u Bank of America, rekao je da je potrebno više podataka kako bi se procijenilo šta bi ograničenja u Evropi mogla značiti za privredu regije.

Napomenuo je da se sa svakim talasom zaraze Covid-19 ekonomski učinak smanjuje kako se preduzeća i potrošači nauče nositi s tim.

“Znamo da će biti reakcija, samo ne znamo hoće li biti iste veličine. Pretpostavio bih, na temelju onoga što smo vidjeli u posljednjih nekoliko mjeseci, da će biti manji”,rekao je.

Evropa je bila posebno teško pogođena pandemijom 2020. Privredna proizvodnja pala je za 6,3 posto u eurozoni u usporedbi s padom od 3,4 posto u Sjedinjenim Državama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No, regija se oporavila posljednjih mjeseci jer je skočila stopa vakcinisnih. Bruto domaći proizvod u eurozoni porastao je 2,2 posto između jula i septembra u odnosu na prethodno tromjesečje.

Mnogo toga sada zavisi o tome kako će se situacija odvijati u Njemačkoj, rekla je Jessica Hinds, evropska ekonomistica u Capital Economicsu. Ona smatra da je “vjerovatno” da bi Evropa mogla stagnirati na kraju godine ako njena najveća ekonomija uđe u blokadu.

“Vjerovatno ćemo vidjeti neke udare po privrednu aktivnost baš kao što rastući broj slučajeva izaziva strah kod potrošača, a vlade zahtijevaju strožije provjere Covida za razne aktivnosti”, rekala je Hinds.

Od srijede njemački zaposlenici moraju predočiti negativan test na Covid, status vakcinisanja ili dokaz o oporavku od virusa kako bi mogli ići na posao. Ako ne mogu raditi od kuće, možda neće biti plaćeni.

A od subote će Berlin nevakcinisanim stanovnicima zabraniti ulazak u hotele, restorane, barove i trgovine, s izuzetkom trgovina i apoteka.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Autobus se zabio u kuću, najmanje 19 poginulih

KIJA O ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA: “Imam četiri tumora”