in

Kompletno probijen tunel Zenica – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu

Na poddionici Ponirak – Vraca danas je završen iskop i lijeve tunelske cijevi, čime je tunel Zenica kompletno probijen. Proboj tunela odvijao se 24 sata dnevno, u tri smjene. Prosječno dnevno napredovanje bilo je od pet do šest metara, a iskopano je ukupno 630.000 prostornih metara materijala.

“Probijanje tunela Zenica izvedeno je 560 metara ispod površine zemlje. Tokom probijanja dolazilo je do prodora ekstremnih količina vode, i do 62 litra u sekundi. Sada se nastavljaju radovi na betoniranju sekundarne obloge tunela. Ovo je dokaz da posjedujemo tehničko i stručno znanje, da radimo najkompleksnije geotehničke projekte”, kazao je Ahmed Mušija, Šef projekta na poddionici Ponirak – Vraca ispred JP Autoceste FBiH.

Tunel Zenica ukupne dužine je 3360 metara i predstavlja trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora 5c u Bosni i Hercegovini.

Izvodi se kao dvocijevni tunel i prolazi ispod planine Vepar. Imat će devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuNjegovim završetkom i puštanjem u promet put između Zenice i Žepča bit će kraći za pet kilometara.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

‘SB’ NA KONGRESU STRANKE NAROD I PRAVDA: Ko je došao na skup u Domu mladih, ko će biti predsjednik…(FOTO)

“Malo je takvih pjevačica kao što je Merima Njegomir, pamtit ćemo je…”