in

U petak na moru pretežno sunčano, a na kopnu većinom oblačnije

Slatka-Tajna.Eu

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

Povremeno pojavljivanje sunca i nebeskog plavetnila vjerojatno je mnogima barem malo poboljšalo sjetno praznično ozračje. Do nedjelje će sunčanih sati većinom biti još više, pa opet slijedi promjena.

Stabilne vremenske prilike omogućavat će polje visokog tlaka uz ponovni dotok osjetno toplijeg zraka, koji će potrajati do kraja tjedna. Stoga će na Jadranu, u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije biti pretežno sunčano, osobito u petak i subotu, a po gorskim kotlinama i nizinama središnje i istočne Hrvatske česta magla i niski oblaci, većinom najdugotrajniji u nedjelju. Pritom će biti i jutarnjih temperaturnih “minusa”, uglavnom pri tlu, a ponegdje i na 2 metra visine.

Već u nedjelju, s jačanjem juga, dolaze novi oblaci iz kojih će već ponegdje na Jadranu i uz njega pasti malo kiše, a na sjevernom je Jadranu moguća i magla.

Početkom novog tjedna opet kišovito, osobito u Dalmaciji. Pad najviše dnevne temperature je siguran, u unutrašnjosti i zamjetniji, ali se još ne može tvrditi je li i dovoljan za snijeg u gorju potkraj ponedjeljka i u noći na utorak. Vjerojatnost je prilično velika, ali ipak ne kao za jaku i olujnu buru na sjevernom Jadranu.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U petak na Jadranu pretežno sunčano, a na kopnu većinom oblačnije

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu vedrina “sramežljivo” provirivati između još brojnih oblaka, ujutro i magle. Uz slab samo rijetko i povremeno umjeren jugozapadni i zapadni vjetar jutarnja će temperatura biti od 0 do 2 °C, a poslijepodnevna 10 – 11 °C.

Malo viša u središnjoj Hrvatskoj, također nakon jutra osjetno hladnijeg od današnjega, pri tlu i uz česte “minuse”, koji su mogući i ponegdje na 2 metra visine, gdje će prevladavati 1 °C. Nakon magle i niskih oblaka bit će barem djelomice sunčano.

I po gorskim će kotlinama magla i niski oblaci osobito ujutro smetati pogledu na sunce i vedrinu, koji će pak prevladavati u gorju i sjevernom Jadranom. Bura će još u noći, samo rijetko i ujutro lokalno ograničavati prometovanje, a zamijenit će je slabiji sjeverozapadni vjetar. Temperatura ujutro od -2 do 2 °C, uz more 7 do 12 °C, a poslijepodne oko 17 °C, u gorju 9 do 11 °C.

U Dalmaciji će jutro biti većinom hladnije od današnjega. No, uz sunčano će vrijeme danju mnogima biti za doba godine ugodno toplo, najprije uz buru, zatim sjeverozapadni vjetar, uz obalu mjestimice i jugozapadni.

Podjednako ne jako vjetrovito, uz samo u početku još valovito more bit će i na sunčanome jugu Hrvatske, uz temperaturu zraka ujutro od 9 do 12 °C, u unutrašnjosti i samo oko 5 °C, a danju 17 do 19 °C.

Veći dio vikenda još razmjerno stabilno pa opet promjenjivo

I tijekom vikenda na kopnu još stabilno, u gorju i sunčano, a po nizinama česta magla, u nedjelju ponegdje i dugotrajna, koja će onemogućavati znatniji porast dnevne temperature. Ujutro će mjestimice biti temperaturnih “minusa”, uglavnom pri tlu i slaba mraza. U ponedjeljak pretežno oblačno uz kišu, a potkraj dana u gorju ponegdje može pasti i malo snijega.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I na Jadranu početkom novog tjedna kišovito i vjetrovito, najprije uz jugo, zatim još jaču buru, a tu promjenu najavit će južina i sve mnogobrojniji oblaci, mjestimice i malo kiše. Na sjevernom je dijelu moguća i magla. Najsunčanije i danju najtoplije bit će u subotu.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zvezda nije izdržala, Real prelomio u drugom poluvremenu

HOĆE DA SE VRATI BIVŠOJ, ALI NE SEVERINI: Igor Kojić odlučan da osvoji glumicu