in

Sustav vrijednosti u Hrvatskoj je nakaradan i šteti demografskoj politici

Slatka-Tajna.Eu

Josip Tica

Foto: Studio 4 / HRT

Sustav vrijednosti u Hrvatskoj je nakaradan i u strašnoj mjeri šteti demografskoj politici i ekonomskom oporavku, rekao je prof. dr. sc. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Tica je rekao da su se gotovo svi govornici na ovotjednom skupu Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji referirali na problem odljeva stanovništva te da je u tom kontekstu jasno da u srednjoročnom razdoblju moramo zaustaviti te trendove.

– Velik broj ljudi odlazi jer smatraju da u Hrvatskoj vrijedi sustav vrijednosti u kojem se jednostavno ne isplati funkcionirati na produktivan način, rekao je Tica.

– Sustav vrijednosti, općeniti, društveni, u Hrvatskoj je nakaradan i on ustvari šteti u strašnoj mjeri i demografskoj politici i ekonomskom oporavku. Kod nas sustav vrijednosti potiče ljude na štetno ekonomsko ponašanje, rekao je također.

Istaknuo je i problem razlike u plaćama – kod nas je zbog malog rasta plaća napravljen veliki jaz ne samo u odnosu na zapadne, već sada i na tranzicijske zemlje koje su nekad bile iza nas.

Tica je rekao i da manji broj stanovnika znači manji broj potencijalnih radnih sati, što automatski smanjuje proizvodne mogućnosti.

“Prosječne plaće jako sporo rastu”

Komentirajući ukidanje mjere roditelj-odgojitelj u Zagrebu, Tica je rekao da treba odmjeriti oskudna sredstva kako bi se postigli što veći rezultati u demografskoj politici.

– Naravno, u tom kontekstu, kad pogledate neke stavke troškova koje su nastale u procesima, da to nije imalo puno veze s demografijom. To je više bilo usmjereno prema nekim varijablama koje bi mogli okvalificirati političkom ekonomijom, ne demografskom politikom, rekao je Tica.

Istaknuo je francuski model ciljanja trećeg djeteta.

– Demografskoj politici treće dijete je ključno i onda nelinearno trebaju rasti poticaji i sustav treba biti dizajniran da se mladim obiteljima omogući da imaju treće dijete, rekao je Tica.

Što se tiče najava gospodarskog rasta od 9 posto ove godine, Tica je rekao da smo imali jedan od najvećih padova za vrijeme lockdowna, pa je vrlo racionalno očekivati da ćemo imati jednu od najvećih stopa rasta sada kada ekonomija ulazi u oporavak.

Istaknuo je da imamo jednu od najmanjih minimalnih plaća u Europskoj uniji, ali da smo pri vrhu po odnosu minimalne i prosječne plaće. Prosječne plaće jako sporo rastu i onda su one ograničavajući faktor za rast minimalne plaće, rekao je Tica.

U cijeloj Europskoj uniji došlo je do ideološkog zaokreta. Sada postoji jedan globalni konsenzus da se kriza ne može premostiti bez velikog zaduživanja, bez deficita i bez pomoći države

“Napunjena puška” za iduću recesiju

Govoreći o ulozi države u ekonomiji, Tica je rekao da je njezina štetna uloga prevelika, ali i da je s druge strane neosporna uloga države u dva segmenta. Jedan se odnosi na djelovanje u krizi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– U cijeloj Europskoj uniji došlo je do ideološkog zaokreta. Sada postoji jedan globalni konsenzus da se kriza ne može premostiti bez velikog zaduživanja, bez deficita i bez pomoći države, rekao je Tica.

Drugi element gdje je nužna veća uloga države je kvalitetno administriranje, dodao je.

Tica je rekao da država u trenutku kad se ekonomija oporavi mora smanjiti deficite i dugove kako bi u idućoj recesiji imala “napunjenu pušku” da može reagirati i pomoći svima.

– Kada ekonomija padne, država treba trošiti, a kada ekonomija raste, završi oporavak i krene normalan ekonomski rast, onda, naravno, kao što smo vidjeli, za očekivati je da se sve što je potrošeno treba ponovno vratiti, rekao je Tica.

Što se tiče inflacije, Tica je rekao da je pola inflacije u ovom trenutku doslovno cijena goriva.

– I sad, ako vi zabranite rast cijene goriva, vi ste prepolovili inflaciju. Priča će biti gotova kad izađe iduće priopćenje DZS-a, inflacije više neće biti, ako se ne dogodi neki drugi poremećaj, rekao je Tica.

“Vlada postavila vrlo neambiciozne ciljeve”

Tica je također rekao da su se u rebalansu proračuna dogodile zanimljive stvari.

– Vlada je kod povlačenja EU-fondova i obnove od potresa postavila vrlo, vrlo neambiciozne ciljeve sama sebi. I onda je na kraju ispalo da im je ostalo 200 milijuna kuna na obje stavke. Da su čak uz neambiciozne ciljeve koje su sami sebi postavili bili lošiji od toga, rekao je Tica.

– Sami sebi napišete ispit i onda skoro padnete na tom ispitu, dodao je.

Tica se osvrnuo i na ulazak u eurozonu, rekavši da je iz ekonomskih istraživanja poznato da je moguće da će neki poduzetnici u procesu prijelaza pokušati iskoristiti priliku da bi dignuli cijene.

– Međutim, sve što se dogodi bit će jednokratno, bit će u tom trenutku u tom mjesecu, i u tom kontekstu po meni treba razmišljati kako zaštititi radnike i plaće, životni standard, od tog udara, ako se to dogodi, rekao je Tica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Koeman na pragu svog novog posla: Velikan ga želi imenovati za trenera

Maja Berović važi za jednu od najljepših pjevačica na estradi, a sada je pokazala od koga je naslijedila ljepotu