in

Obavezno osigurati radnike i dati porezne olakšice građanima

Slatka-Tajna.Eu

Udruženje društava za osiguranje u FBiH predstavilo je dvije inicijative koje idu u pravcu bolje zaštite radnika od posljedica nezgoda na radu te većih poreznih olakšica kod ugovaranja dobrovoljnog penzionog, životnog i zdravstvenog osiguranja.

“Prva inicijativa bit će pretočena u prijedlog propisivanja zakonske obaveze kolektivnog osiguranja radnika od nezgode na radu u Federaciji BiH, u skladu sa rješenjima  koja se primjenjuju u Republici Srpskoj, Distriktu Brčko te zemljama regiona.

Predloženim izmjenama Zakona o zaštiti na radu  BiH ostvarile bi se višestruke koristi za sve segmente društva, jer bi radnici u Federaciji BiH ostvarili jednaka prava  kao i u RS i Distriktu. Značajno bi se poboljšala zaštita zdravlja radnika, jer bi u slučaju povrede ili oboljevanja bili u poziciji da od osiguravajućih društava brzo naplate finansijska sredstva neophodna za liječenje.

Poslodavci u FBiH bi povećali svoju atraktivnost na tržištu rada i značajno unaprijedili zaštitu zdravlja radnika uz neznatan izdatak za kolektivno osiguranje radnika, a troškovi isplata odštetnih zahtjeva bi sa poslodavaca prešli na osiguravajuća društva”, objašnjava se u saopćenju Udruženja.

Na okruglom stolu održanom u Sarajevu u organizaciji Udruženja, prezentirana  je i inicijativa za  izmjene i dopune propisa o porezima na dohodak i dobit u entitetima i Distriktu Brčko.

“Drugom inicijativom žele se omogućiti porezne olakšice građanima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom ugovaranja dodatne penzione i zdravstvene zaštite za sebe i svoje porodice.

Korist za sve segmente društva od predloženih izmjena zakona ogledala bi se u izbjegavanju svojevrsnog dvostrukog oporezivanja građana BiH, u smislu da isplate osiguranih suma iz osiguranja ne bi bile oporezovane jer je plaćen porez na dohodak na premije osiguranja iz kojih te osigurane sume potiču.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Građanima BiH bi se učinio dostupnim veći izbor i kvalitetnija zdravstvena skrb te sigurna penzija u budućnosti. S druge strane, ako bi inicijativa za porezna oslobađanja bila prihvaćena od strane vlasti u svim dijelovima BiH, ona bi podstakla ulaganja građana i poslodavaca u penziona, životna i zdravstvena osiguranja, čime bi se stvorila dodatna sredstva osiguravajućih društava za investicije u infrastrukturalne projekte entiteta i zemlje.

Konačno, jedan od efekata bilo bi značajno smanjenje pritiska na zdravstveni i penzioni sistem zemlje, unapređenje životnog standarda građana i smanjenje odliva ljudi, što trenutno predstavlja jedan od najvećih problema u BiH”, navodi se u soapćenju Udruženja, uz napomenu da se ovim inicijativama, želi uticati i na harmonizaciju propisa u BiH te potaknuti dalji razvoj tržišta osiguranja koje je najnerazvijenije u regiji.

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DVADESET GODINA KARIJERE: Natali Dizdar slavila u Šibeniku

U bazi KFOR-a nađeni posmrtni ostaci, nisu iz rata 1999.