in

Džemovi kojima nećete moći odoljeti

Slatka-Tajna.Eu

Zimnica se uveliko pravi i bila bi prava šteta ne iskoristiti dostupno sezonsko voće i uživati u okusima ljeta tokom cijele godine. Donosimo nekonvencionalne recepte za džemove kojima ćete oduševiti ukućane

 

PEČENE ŠLJIVE S CIMETOM I GROŽĐICAMA

Sastojci:

1 kg šljiva očišćenih od koštica
250 g smeđeg šećera (trošimo 50 g + 200 g)
2 kašičice cimeta u prahu
1 kesica vanilijinog šećera
50 g grožđica

Priprema:

Šljive, oprane i očišćene od koštica prerezati na polovine i slagati ih u tepsiju na koju je prethodno stavljen papir za pečenje. Složene šljive zatim ravnomjerno posuti sa 50 grama smeđeg šećera i dvije kašičice cimeta. Staviti ih u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i peći 20-ak minuta. Pečene šljive prebaciti u posudu za kuhanje i obavezno dodati sav sok koji su pustile u pečenju. Šljive u posudi za kuhanje po želji usitniti štapnim mikserom, dodati preostalih 200 g smeđeg šećera, vanilijin šećer i grožđice. Kuhati na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne, trebati će otprilike 45 minuta. Kada je džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i ostaviti da tako stoje 10 minuta. Vratiti ih na pravu stranu, ohladiti i potom degustirati.

 

MRKVA I NEKTARINA

Sastojci za dvije teglice:

750 g mrkve (možete koristiti i mrkvu koja je već smežurana od stajanja)

1 nektarina

½ mahune vanilije

1 kašika soka od limuna

1 kašičica kore od limuna

300 g šećera za želiranje

Priprema:

Očistite i ogulite mrkvu, narežite je na komade pa stavite u lonac. Dodajte usitnjenu nektarinu. Stavite potom u lonac srž od mahune vanilije te dodajte 100 mililitara vode. Ostavite da sve krčka u poklopljenom loncu 30 minuta. Zgnječite ili propasirajte smjesu, a zatim dodajte šećer za želiranje i koru od limuna. Ostavite da sve krčka još pet minuta. Na kraju dodajte sok od limuna. Gotov i ohlađen džem stavite u staklenke koje se mogu hermetički zatvoriti.

RAPSODIJA ŠUMSKOG VOĆA

Sastojci: 

1 kg šumskog smrznutog voća

200 g šećera

1 kesica džemfixa

 

Priprema:

Sadržaj kesice džemfixa promiješajte s dvije kašike šećera. Dodajte voću i promiješajte. Stavite kuhati na laganu vatru i pustite da provrije. Nakon što provrije, kuhajte još pet minuta. S ovim omjerima džem će biti umjereno kiselkast i nimalo presladak. Još vruć džem ulijte u sterilizirane staklenke, poklopite poklopcem i okrenite naopako, kako bi se pasterizirale.

 

BOROVNICA I TAMNA ČOKOLADA

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sastojci:

1 kg svježih, domaćih i slatkih borovnica

150 g tamne čokolade (85% kakaa)

sok i korica jedne limete

 

Priprema:

Borovnice isperite hladnom vodom. Stavite ih u duboki lonac na srednje jaki plamen. Kad se lonac počne zagrijavati, zgnječite ih viljuškom ili gnječilicom za krompir. Naribajte koricu limete i iscijedite sok. Dodajte sok postepeno u lonac s borovnicama, ovisno o slatkoći. Isprobajte, kako ne bi bilo previše kiselo. Kuhajte džem uz postepeno miješanje sve dok se borovnice ne raspadnu u loncu. Nakon toga pustite da džem krčka dodatnih deset minuta. Ovisno o dužini kuhanja, džem će biti gušći ili rjeđi. Kada ste gotovi s kuhanjem džema od borovnice, nakon 12-15 minuta dodajte u njega sitno nasjeckanu tamnu čokoladu i koricu limete. Pomiješajte i rasporedite u sterilizirane teglice za zimnicu. Pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom ga spremite u frižider.

MIRISNA DUNJA

 

Sastojci:

600 g očišćenih dunja

400 ml vode

2 kašičice limunovog soka

1 kašičica naribane limunove korice

400 g šećera

1 kesica želatina

 

Priprema:

Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Dodajte im limunov sok, limunovu koricu i vodu te kuhajte deset minuta, a potom dodajte šećer, uz stalno miješanje. Pustite neka masa zakipi, kuhajte još tri minute i pritom uklanjajte pjenu. Vruć džem izlijte u čiste i zagrijane staklenke i odmah zatvorite.

 

KAKO SAČUVATI DŽEM

Staklene posude najprikladnije su za čuvanje džema.

Provjerite jesu li vaše tegle ispravne za korištenje tako što ćete ih napuniti vodom, zatvoriti i okrenuti naopako. Ostavite ih na novinama tokom noći, a ako novine ujutru budu vlažne, nemojte ih koristiti, jer to znači da se poklopci ne zatvaraju ispravno.

Sterilizirajte tegle tako što ćete ih odvojeno od poklopaca prokuhati u čistoj vodi. Na taj način ćete osigurati da nema ostataka prethodnih mirisa.

Prije punjenja pobrinite se da su tegle i poklopci dobro osušeni.

Kada napunite tegle, poklopite ih i okrenite naopako dok se ne ohlade, kako bi se napravio vakuum.

Označite tegle s datumom pakovanja i čuvajte ih na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Samo na ovaj način ćete uspjeti ispravno sačuvati omiljene domaće slastice.

 

The post Džemovi kojima nećete moći odoljeti appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Stanje u BiH, ovdje u Njemačkoj gledaju sa velikom brigom…

Maltretiraš me, galamiš na mene! Osvanuo snimak razgovora Marije i Cece iza kamere – ovako se zapravo slažu! (VIDEO)