in

VLADA I SINDIKAT DOGOVORILI ISPLATU REGRESA ZA 8.000 ZAPOSLENIH NA BUDŽETU ZDK

Slatka-Tajna.Eu
zdk.ba

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) dogovorili su da će regres za oko 8.000 zaposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i javnoj upravi ovog kantona, biti isplaćen 03. novembra u visini 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH, što prema posljednjem podatku Federalnog zavoda za statistiku iznosi oko 500 KM.

“Isplatom regresa Vlada ZDK će ispuniti i svoju posljednju obavezu koju je preuzela potpisivanjem kolektivnih ugovora i pokazati da je respektabilan socijalni partner s kojim kada bilo šta potpišete to bude do kraja implementirano”,rekao je predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

Naglasio je da je socijalni dijalog na zavidnom nivou i primjer za sve vlade u BiH te da se vodi na principima ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i povjerenja.

“Ovo je jedna od najuspješnijih Vlada na svim nivoima vlasti u BiH. Imajući u vidu budžet kojim raspolaže, ova vlada servisira sve svoje ustavne obaveze bez kašnjenja te poštuje sve što je dogovorila sa sindikatom. Važno je da Vlada nije zaboravila ni realni sektor i kroz razne poticaje pomaže očuvanje radnih mjesta”, rekao je Šatorović.

On je pohvalio mjere i rad Vlade, Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba ovog kantona tokom pademije virusa korona, bez obzira na stanje u budžetu i poteškoće s kojima se suočavaju. Istakao je da će SSS BiH nastaviti davati podršku politici ZDK-a te se založio za unapređenje materijalnog položaja svih zaposlenih na budžetu ovog kantona.

Premijer po ovlaštenju i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da će Vlada za isplatu regresa izdvojiti četiri miliona KM. Naglasio je da su odnosi sa SSS BiH izuzetno korektni i da je to jedna od ključnih politika Vlade.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Najavio je da će uskoro započeti pregovori oko utvrđivanja parametara novih kolektivnih ugovora za policiju, pravosuđe i javnu upravu, kojima će se unaprijediti materijalni status, što je krajem prošle godine učinjeno novim kolektivnim ugovorima za zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

“Koliko znam, zaposleni su izuzetno zadovoljni ovim potezom. Iduće godine nas čeka ponovo potpisivanje kolektivnog ugovora i vjerujem da ćemo uspjeti dogovoriti klauzule međusobnih odnosa kojima ćemo unaprijediti materijalni položaj zaposlenih”,rekao je Kozlić.

Sastanku u sjedištu Vlade prisustvovali su ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

1500+ Music & Sound Resources For Creative Projects

Branka Lazić progovorila: Tim njegovim ženama nikad nije dosta! One bi da Darko sve plaća, Marina se i ne javlja na telefon!