in

SVJETSKI DAN TURIZMA – SLUŽBENA PROMOCIJA ONLINE FINANSIJSKOG DIREKTORIJA

Slatka-Tajna.Eu

Na dan obilježavanja Svjetskog dana turizma službeno je promoviran Online finansijski direktorij namijenjen turističkom sektoru u našoj zemlji, sveobuhvatni dokument s informacijama o dostupnim izvorima finansiranja za turistički sektor u Bosni i Hercegovini koji je dostupan online.

Pokrenite ili razvijte svoj biznis, pretražite direktorij: https://www.turizambih.ba/Online-Finansijski-Direktorij.pdf

“Na jednom mjestu možete pronaći osnovne smjernice kako se prijaviti za posebne linije subvencioniranja, zajmove i slično, te kako pripremiti potrebnu dokumentaciju i objašnjenje terminologije iz svijeta finansija. Direktorij će biti održavan i redovno dopunjavan, te pozivamo partnere iz sektora turizam da ga koriste i ponude svoja mišljenja u cilju daljnjeg razvoja direktorija. Online finansijski direktorij je pokrenuo USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam)”, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Činjenica je da je turizam jedna od najpogođenijih ekonomskih grana u svijetu pa tako i u Bosni i Hercegovini pojavom pandemije uzrokovane COVID-19. Turistički subjekti već drugu godinu zaredom trpe nemjerljivu ekonomsku štetu čime su učesnici najveće krize u historiji turizma. Ako znamo da se na sektor turizma naslanja i sektor ugostiteljstva i usluga i sektor trgovine možemo zaključiti da se taj cijeli ekonomski lanac trpi ogromne finansijske štete.

Poznato nam je da je turistička industrija u Bosni i Hercegovini doživjela značajan rast posljednjih godina u vidu broja turističkih dolazaka i noćenja. U 2019. godini broj turističkih dolazaka je bio veći za 25,6 posto nego u 2017. godini. Pandemija COVID-19 je zaustavila taj pozitivni trend gdje smo bili svjedoci uvođenja mnogih ograničenja u putovanjima i uopće u kretanju ljudi. U tekućoj godini došlo je do ublažavanja mjera i prestanka ograničenja kretanja te se primjećuju znakovi sporog oporavka. U periodu januar – juli 2021. turisti su ostvarili 460.653 posjete, što je više za 76,9 posto i 1,093.239 noćenja, što je više za 70,4 posto u odnosu na isti period 2020. godine. Broj noćenja domaćih turista viši je za 76,4 posto dok je broj noćenja stranih turista viši za 64,2 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 52,3 posto dok je 47,7 posto učešće stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (20,8 posto ), Ujedinjenih Arapskih Emirata (16,5 posto), Hrvatske (10,2 posto), Saudijske Arabije (7,1 posto), Njemačke (4,3 posto), Crne Gore (3,4 posto), Kuvajta (3,3 posto), Slovenije (3,2 posto) i Turske (tri posto), što je ukupno 71,8 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 28,2 posto noćenja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuŠto se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je: Finska sa prosječnim zadržavanjem od 6,5 noći, Iran sa 5,9 noći, Latvija sa 4,4 noći i Južna Koreja sa 4,3 noći. Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 92,6 posto.

Članovi Grupacije za turizam i ugostiteljstvo pri Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine suočavajući se sa svim izazovima i poteškoćama u turizmu zatražili su od nadležnih institucija niz mjera i inicijativa kako bi se donekle olakšalo poslovanje turističkim djelatnicima. Pored svih novonastalih problema uzrokovanih pandemijom COVID-19, veliki problem turizmu BiH predstavlja i vizni režim. Potrebno je pojednostaviti i olakšati dobijanje vize za državljanje zemalja koji su pokazali interes za Bosnom i Hercegovinom. Također su mišljenja da se za organizirano pružanje turističkih usluga nerezidentima (stranim turistima) treba priznavati kao izvoz tj. da se eventualnim uvođenjem nižih stopa oporezivanja prizna ovaj oblik izvoza usluga. Imajući u vidu da su ti isti turistički djelatnici najviše izloženi zarazi i da predstavljaju rizik za ubrzano širenje pandemije na ostale stanovnike smatrali su da ih treba uvrstiti u prioritetnu skupinu pri vakcinisanju. Podaci UNWTO -a kažu da su, između januara i maja, međunarodni turistički dolasci bili 85 posto ispod nivoa 2019. Unatoč malom porastu u maju, pojava varijanti COVID-19 i nastavak uvođenja ograničenja opterećuju oporavak međunarodnih putovanja. Nužno je bilo zaustaviti uvođenje novih ograničenja i pojednostaviti postojeća pravila. Pandemija COVID -19 je pokazala da je turistički sektor osjetljiva kategorija i da će se i u narednom periodu sve veća pažnja trebati posvećivati zdravstvenim standardima i prevenciji.

„Prethodne dvije godine su bile pune izazova za turističku branšu. Raduje činjenica da je naš sektor doživio određeni oporavak u odnosu na 2020. godinu, u kojoj je turističa aktivnost u određenim trenucima bila potpuna prestala. Glavni zadatak nas turističkih radnika u narednom periodu biće obezbjeđivanje sigurnih destinacija za putovanje u svjetlu epidemije korona virusa. Stoga ovim putem apelujemo na sve naše kolege da se pridržavaju epidemioloških mjera, a koristimo priliku da pozovemo sve građane da se vakcinišu i na taj način stvore bezbjedno okruženje prvenstveno za normalana rad i život, a potom i za putovanja. Pozivamo i sve privredne subjekte koji se bave turizmom da posjete USAID Turizam Online Finance Directory gdje će na jednom mjestu biti informacije o svim grantovima i poticajima za aktere u turizmu te Vam ovim putem u svoje osobno ime i u ime Grupacije za turizam i ugostiteljstvo čestitam svjetski dan turizma“, izjavio je predsjednik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo prvi VTK  BiH dr. Dragan Bogdanić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ubjedljiv trijumf Evrope protiv tima svijeta na Lejver kupu

FSBiH za “intelektualni rad” savjetnika Vice Zeljkovića plaća 30.000KM?