in

Klub SDP nije izbacio četvorku, problemi ostaju

Slatka-Tajna.Eu

Grbin sazvao sjednicu SDP-ova saborskog Kluba zastupnika

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na sjednici Kluba zastupnika SDP-a glasalo se o isključivanju četvero izbačenih zastupnika, no, odluka nije prošla što pak ne znači da je SDP došao do epiloga aktualnog problema jer predsjednik Peđa Grbin i dalje ustrajava da četvorka nije među članovima Kluba.

Sjednica Kluba koju je svojim potpisima zahtijevalo 18 zastupnika nije donijela rješenje kakva će biti sudbina četvero isključenih SDP-ovaca i hoće li definitivno ostati u Klubu.

Najprije je iz redova Grbinovih pristaša predloženo da o tome glasa Glavni odbor, za koji se pretpostavlja da u njemu ima sigurnu većinu, međutim, prijedlog je odbijen. Njegovi unutarstranački protivnici tumače da je riječ o manevru kojim je Grbin htio izbjeći prebrojavanje u Klubu, za koji se nagađa da ga ne kontrolira.

Grbin je potom na glasanje stavio prijedlog tko je za to da se četvero bivših SDP-ovih zastupnika isključi iz Kluba, i taj je prijedlog dobio – nula glasova.

U struji koja se protivi Grbinu, to je protumačeno kao pobjeda i unutarstranačko pomirenje.

Zaključak Kluba SDP-a je usvojen jednoglasno nema isključivanja članova SDP-a. Nastavljamo dalje raditi i graditi SDP, izjavio je nakon 45-minutnog sastanka saborski zastupnik SDP-a Matko Kuzmanić, u ime 18 potpisnika.

– U SDP-u je prevladao razum, dosta je zle krvi. Ova poruka znači puno za budućnost SDP-a, naglasio je optimistično. Sukladno Poslovniku stavio je prijedlog o isključenju četvero članova na glasanje i nitko nije glasao za to. Ne znam zašto bi se nekoga sankcioniralo zbog drugačijeg mišljenja, napomenuo je Kuzmanić.

– Grbin je bio i ostao moj predsjednik, bit će to i dalje, njegov legitimitet nisam nikad propitkivao. Kako sad funkcioniramo, nikad to neću raditi. Pobunio sam se samo na ukidanje ljudskih sloboda, poručio je.

Nijedan zastupnik nije glasao za to da se četvorici naših kolega uskrati članstvo. SDP i dalje ostaje najveća oporbena stranka, a Klub cjelovit. Svi, i predsjednik, su glasali da su protiv toga da se isključi članove iz Kluba SDP-a. Jednoglasno je to odlučeno. Najjači smo, zaključio je Kuzmanić.

Za razliku od njega, predsjednik stranke i Kluba Grbin ima nešto drugačije tumačenje i pojasnio je da su glasali o dva prijedloga “jednom razumnom, da se odluka o sudbini članstva u Klubu prepusti Glavnom odboru i drugom, koji nije bio su skladu sa Statutom SDP-a, a to je da se nekog isključi iz Kluba”.

– Drugu odluku Klub nije donio jer nije ni mogao, ona je protivna statutu SDP-a. Nažalost, među članovima nije prevladalo stajalište da ovo treba ići na Glavni odbor. Ja ću prenijeti na Predsjedništvu večeras i predložit ću da Glavni odbor odluči u kojem smjeru će Klub zastupnika i stranka ići dalje, pojasnio je čelnik SDP-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Dio zastupnika je smatrao da kolege ne treba isključiti, a drugi dio da se ne može isključiti netko tko nije član Kluba pa ta odluka nije mogla dobiti podršku. Zato sam i govorio da odluku o isključivanju ne želim staviti na glasanje jer je bespredmetno, ali sam morao jer su kolegice i kolege iz Kluba na tome inzistirali. Imamo Predsjedništvo u 19 sati i ono će odlučiti hoće li to na Glavni odbor. Nažalost, situacija u SDP-u ide dalje, odgovorio je Grbin na pitanje smatra li rezultat glasanja svojim porazom.

Grbin je glasao da situacija ide na Glavni odbor, rekao je, jer se radi o najvišem tijelu stranke koje treba odlučivati o stvarima vezanim uz upravljanje SDP-om te ponovio da je stav Predsjedništva jasan: četiri isključene osobe Rajko Ostojić, Zvane Brumnić, Nikša Vukas i Marina Opačak Bilić – nisu članovi SDP-a ni Kluba SDP-a.

Ostane li priča ovakva, ustvrdio je Grbin, Klub i stranka imaju i dalje velik problem, da ne možemo funkcionirati, dogovoriti se oko osnovnih stvari jer opet, kad smo govorili o onome što je važno programi ideje, rasprava je bila manje dinamična i aktivna, nego kad je bila riječ o unutarstranačkim odnosima.

– Kad između dva tijela stranke imamo problem, onda imamo najviše tijelo Glavni odbor, kazao je Grbin, najavivši sjednicu Glavnog odbora vjerojatno za 2 listopada.

U tijeku je sjednica Predsjedništva na kojoj se razmatraju odluke Kluba i traže izlaz iz vrlo nepovoljne situacije za SDP.

HRT-ova novinarka Tatjana Munižaba u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako su se SDP-ovci izgubili u proceduri.

– Ako se sluša Bernardićevu struju oni će reći kako je Peđa Grbin danas uzmaknuo i kako mu niti jedna odluka nije prošla pa tako i da je ona o isključenju četvero zastupnika koji su izbačeni iz stranke i Kluba jednoglasno pala. Grbin uzvraća kako na sjednici kluba zastupnika nije donesena niti jedna odluka jer je i sam zahtjev za isključenje četvero zastupnika iz kluba zastupnika protustatutaran jer je predsjedništvo odlučilo da oni članovi tog kluba ni nisu, rekla je.

Sa sjednice se ne očekuju nikakvi radikalni potezi, a konačnu odluku donijet će glavni odbor, središnje tijelo stranke, koji bi se trebao sastati 2. listopada, istaknula je HRT-ova novinarka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Čudo od jednog jajeta: Recept za brzi kolač koji nikad ne razočara

Iznenađuju me rezultati koje ostvaruje Medvedev