in

“Bošnjaci shvataju da je važnije spašavati BiH nego vojnika Rajana, pardon Komšića”

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić nakon sjednice tog tijela u Mostaru kaže kako nema nimalo sumnje da će do kraja godine doći do izmjena Izbornog zakona BiH koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje svih konstitutivnih naroda i kandidiranje svih građana BiH.

U to ga, kako kaže, uvjerava klima u međunarodnoj zajednici i sazrijevanje političke situacije u BiH da je došlo vrijeme da se pristupi rješenjima koja će garantirati stabilnost i u konačnici očuvanje Bosne i Hercegovine.
Pojasnio je kako to temelji na mnogo elemenata, a prije svega eskalaciji političke krize nakon donošenja zakona koji je visoki predstavnik Valentin Inzko na odlasku donio, kao i uvjerenja koje, kako naglašava, polako sazrijeva u BiH – “da bez izmjena Izbornog zakona, koje će omogućiti svim konstitutivnim narodima da budu predstavljeni po svojim legitimnim političkim predstavnicima, zapravo u konačnici šteti i BiH i svim njenim narodima”.

Ističe kako su najveće rezerve prema izmjenama Izbornog zakona dolazile s bošnjačke strane, odnosno bošnjačke politike u BiH, ali da su i na tom polju, kako on kaže, vidljive promjene.

“Svjedočimo da i u bošnjačkoj politici sazrijeva uvjerenje da je važnije za BiH spašavati BiH i čuvati BiH nego spašavati vojnika Rajana, pardon Komšića. Prema tome, u tom kontekstu smatram da i u BiH kod domaćih političkih čimbenika, posebice u Sarajevu, sazrijeva uvjerenje da je došlo vrijeme da pristupimo promjeni Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje svim konstitutivnim narodima, koje je do sada samo Hrvatima bilo onemogućeno u izboru za članove Predsjedništva pa dijelom i za sam Dom naroda”, kazao je Ljubić.

S druge strane, kaže da to temelji na uvjerenju u glavnim čimbenicima međunarodne zajednice.

“U prvom redu mislim na SAD i EU, koji su i temeljem Dejtona zaduženi i ovlašteni skrbiti o miru u BiH, pa čak i temeljem aneksa 10, da ova kriza koja eskalira potencijalno ugrožava cjelovitost, pa i mir u BiH i regiji i da je vrijeme da se podupru ona rješenja koja će značiti stabilizaciju BiH, a stabilizaciju BiH u svakom slučaju omogućava ravnopravnost tri konstitutivna, tri državotvorna naroda, ako nekome konstitutivnost nije kao temelj do kraja jasna. Radi se o tri državotvorna, tri ustavotvorna naroda i bez toga nema stabilne pa u konačnici nikakve BiH, ukoliko se to ne osigura”, poručio je Ljubić.

Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Bosanci i didova penzija

Nakit koji licu daje eleganciju: Velike okrugle naušnice su pravi izbor za svaku sezonu