in

PRVI PUT NAKON 2013. GODINE: Ministar odbrane BiH u zvaničnoj posjeti Srbiji

Slatka-Tajna.Eu

Po završetku sastanka dvije delegacije, Nebojša Stefanović je razgovore sa ministrom Podžićem ocijenio kao kvalitetne i od značaja, kako za razvoj odnosa između dva ministarstva odbrane, tako i za unapređenje ukupne regionalne saradnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Zajednički rad na unapređenju naše vojno-vojne, vojnoobrazovne i vojnozdravstvene saradnje je od velikog značaja. Saglasili smo se da saradnja u oblasti odbrane beleži pozitivan trend i karakterišu je brojne aktivnosti, ali postoji prostor za njeno dalje unapređenje. Jedan od načina je i predstojeća prva zajednička vežba naših vojski, koja će se u oktobru održati na Manjači, a koja će pokazati i obučenost naših vojnika, ali i biti prilika da oni razmene iskustva i uče jedni od drugih”, rekao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović se osvrnuo i na izazove koje je donio korona virus, a koji su pokazali koliko je važno vojno zdravsto, ali i srbijanski ABHO centar. Kako je naveo, zajedničke obuke u tom pogledu, dolazak stručnjaka iz Bosne i Hercegovine u naš Centar u Kruševcu i razmjena iskustava, svakako mogu da pomognu da naši narodi budu bolje zaštićeni.

“Mislim da takva vrsta saradnje u regionu mora da postoji, jer samo na takav način možemo da garantujemo stabilnost. To jeste i politika Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Regionalna stabilnost garantuje i više investitora i jače ekonomije naših zemalja. Čak i kada se nekada ne slažemo oko nekih tema i kada nismo uvek u saglasju, mi moramo da razmišljamo o budućnosti. To je naš posao, da razmišljamo o tome kako da naše zemlje budu zaštićene, kako da naši građani budu zadovoljni i kako da zahvaljujući našem radu imaju kvalitetniji život”, naglasio je Stefanović.

Srbija želi čvrste i bliske odnose sa svim zemljama u okruženju i zato će nastojati da razvija regionalnu saradnju, ističe ministar Stefanović i dodaje da se Ministarstvo odbrane u svom domenu iskreno trudi da doprinese takvoj vrsti saradnje.

Ministar Stefanović je iskazao zadovoljstvo što će ministar Podžić prisustvovati sutrašnjoj svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, među kojima će biti i sedam kadeta iz Bosne i Hercegovine, školovanih u Vojnoj akademiji.

Zajednička vojna vežba na Manjači 

Zajednička vježba vojski dve zemlje na Manjači biće prilika za ponovni susret sa kolegom iz Bosne i Hercegovine, najavio je ministar Stefanović.

“Dogovorili smo i uzvratnu posetu tokom zajedničke vežbe i to će biti prilika da nastavimo razgovor o daljim trendovima naše saradnje. Očekujem da će ona već u ovoj godini imati trend rasta, kao i da će u narednim godinama naša vojno-vojna, vojnozdravstvena, vojnoobrazovna i svaka druga saradnja biti na zaista visokom nivou”, naglasio je ministar Stefanović.

Zahvalio je ministru Podžiću na posjeti, koju je ocijenio kao dobar podsticaj za nastavak zajedničke saradnje.

Podžić: Saradnja između ministarstava odbrane datira od 2005. 

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić podsjetio je da saradnju između ministarstava odbrane dviju zemalja datira od 2005. godine i da obuhvata veoma važne programe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuSastanak ministara Stefanovića i Podžića

“Koristim ovu priliku da se zahvalim Ministarstvu odbrane Srbije što pomažu BiH u školovanju naših oficira. Nama je zadovoljstvo i čast da ćemo sutra dobiti sedam novih oficira koji su školovani na Vojnoj akademiji u Beogradu. Želim da se zahvalim i za svu pomoć koju Ministarstvo odbrane Srbije pruža Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine i kroz druge oblike saradnje i kroz vežbe. Nedavno smo imali učešće jednog voda naših vojnika na vežbi na jugu Srbije, a u oktobru je planirana vežba “Manjača 21″, gde će Vojska Srbije doći kod nas, gde ćemo zajednički realizovati vežbu”, rekao je ministar Podžić.

Ocijenio je da su sve to jako dobri oblici saradnje, koji su za region definitivno potrebni.

Mimoilaženja u pojedinim pitanjima iz bliske istorije treba ostaviti drugima, da se njima bave, ukazuje ministar Podžić i ističe da od toga postoje preča posla.

“Postoje neke stvari iz skorije istorije oko kojih nikada nećemo moći imati zajednički stav, a mislim da moramo imati zajednički stav i da ova mimoilaženja moramo ostaviti istoričarima i nekim drugim institucijama da o tome razgovaraju. Mi, definitivno, imamo mnogo prečih, globalnih pretnji, sa kojima se zajednički moramo boriti u ovom regionu. Mislim da su najbolji primer ove maske koje nosimo, a imamo i globalno zagrijavanje, migracionu krizu i tako dalje. Sa kolegom Stefanovićem sam razgovarao o tome”, rekao je Podžić.

“Svi smo definitivno spremni da se okrenemo borbi protiv nekih mnogo ozbiljnijih izazova, koji ne poznaju ni granice ni boju kože ni imena ni prezimena, a ove stvari da polako zaboravljamo i ostavljamo prošlosti”, poručio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VRATI SE DA ŽIVIMO ZAJEDNO: Barbara Bobak i Darko Lazić sve šokirali snimkom

LOŠE ZDRAVSTVENO STANJE: Katarina Živković otkazala sve nastupe