in

Dolazak Amazona, digitalna zlatna groznica

Slatka-Tajna.Eu

Amazon, ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV

Svjetski poznati div, tvrtka Amazon, ovog mjeseca otvara ured u Hrvatskoj. Nakon što je njegova kompanija Amazon Data Services Zagreb prošle godine napravila 1,75 milijuna kuna prometa, ali bez ijednog zaposlenog, sada će njihova druga tvrtka Amazon Web Services zaposliti za početak 15 ljudi – stručnjake i inženjere za projektiranje i održavanje takozvane “cloud” infrastrukture. To je još jedan u nizu pokazatelja brzog razvoja domaćeg IT sektora koji se zadnjih godina strelovito uspinje na svjetskoj ljestvici.

Amazon, jedan od pet vodećih tehnoloških divova u svijetu, formalno je počeo otvarati ured u Zagrebu. Njihova tvrtka kći Amazon Web Services još ne otkriva poslovne planove, ali već dulje pregovara s Vladom o dolasku u Hrvatsku.

– Otvaranje ureda u Republici Hrvatskoj je ubrzano nakon sastanka predsjednika Vlade s predstavnicim Amazon Web Servicesa u Sofiji na početku srpnja i u rujnu. Očekujemo da će njihov razvojni centar otvoriti u Zagrebu, kaže Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

– Dolazak globalnih kompanija uvijek je poticaj i drugima da dođu u neku zemlju. U Vladi kažu, potražnja za radnicima koji mogu obavljati tehnološki zahtjevnije poslove, u Hrvatskoj je sve veća. Mijenjamo tržište radne snage, jer tehnologija će biti sve više zastupljena i siguran sam da će i Amazon naći dovoljno kvalitetnih kadrova, poručio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

A kvalitetni, obrazovani radnici u IT industriji s lakoćom nalaze posao. U digitalnoj agenciji Five, od ukupno 280 ljudi, ove je godine zaposleno čak 100-tinjak novih. Prema riječima Svena Marušića – mjesečno u tu agenciju dolazi dvadesetak novih zaposlenika. U tijeku su globalne promjene na tržištu rada u IT sektoru, poput ‘zlatne groznice digitalnog doba’, dodaje.

Prije započete promjene digitalnog načina života, koronakriza još je više ubrzala, kaže Sven Marušić. Smanjile su se razlike u poslovanju između velikih i malih zemalja, pa hrvatske tvrtke lakše nego ikada dosad – postaju globalne, a globalne postaju sve bliže Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PROMIJENILA PROFESIJU: Najljepša teniserka svijeta postala stjuardesa

HULE MEŠALJIĆ: Čekam vizu za Ameriku