in

Neadekvatna higijena čest uzrok ginekoloških problema

Slatka-Tajna.Eu

Iako zahtijeva drugačiji pristup od svakodnevne higijenske rutine, o intimnoj higijeni se ne govori mnogo. Ipak, upravo je neadekvatna higijena intimnog područja čest uzrok ili jedan od uzroka razvoja mnogih ginekoloških problema, poput bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, iritacije i suvoće stidnice.

Suprotno uvriježenom mišljenju, u navedenim slučajevima uzrok problema je neprimjerena, ali i pretjerana higijena, koja često donosi mnogo više štete nego koristi za zdravlje intimnog područja. Pod pretjeranom higijenom misli se na čestu primjenu neadekvatnih agresivnih sredstava, kao što su kupke za tuširanje za njegu intimnog područja.

Vaginalna mikroflora: Čak ni u optimalnim okolnostima vaginalna mikroflora nije uvijek istog sastava, međutim u optimalnim uslovima fiziološku okolinu vagine zdrave žene čine brojne bakterije roda Lactobacillus. To su nepatogene bakterije odgovorne za stvaranje mliječne kiseline, koja, uz znatno snižavanje pH vrijednosti fiziološke okoline sluznice, sprečava razmnožavanje drugih patogenih mikroorganizama (raznih bakterija i gljivica).

Različiti faktori mogu dovesti do poremećaja vaginalne mikroflore, a prije svega važan faktor je neadekvatna higijena intimnih područja. Upotreba alkalnih sapuna i gelova za tuširanje nije adekvatna za primjenu na intimnom području, jer su sapuni namijenjeni njezi i higijeni kože koja ima drugačiji pH u odnosu na intimno područje. Njihovom upotrebom pH intimnog područja se povećava, čime se stvara pogodno tlo za razvoj patogenih mikroorganizama, pa može doći do razvoja infekcije. Zbog toga je važno intimno područje tretirati vodom ili sapunima i sredstvima namijenjenim njezi intimnog područja, s odgovarajućom pH vrijednosti.

Promjena hormonskog statusa žene (trudnoća, menopauza), narušen imuni sistem te primjena antibiotske terapije predstavljaju neke od najčešćih uzroka disbalansa mikroflore intimnog područja. U slučajevima kada je narušena ravnoteža vaginalne mikroflore gubi se njena funkcija prirodne zaštite, raste pH vrijednost, što rezultuje umnožavanjem patogenih bakterija.

Iako se narušavanje uravnoteženosti vaginalne flore, a time i nastanak bakterijske vaginoze može dogoditi u bilo kom životnom razdoblju, najčešće se javlja u reproduktivnoj dobi žene, jer je žena već od prve menstruacije izložena promjenama, posebno početkom aktivnog seksualnog života. Često se javlja i kao posljedica hormonalnih promjena tokom menstrualnog ciklusa ili uzimanja kontraceptiva, a pojavljuje se i u trudnoći (trudnoća i dojenje stanja su u kojima je žena veoma osjetljiva na infekcije), postmenopauzi, kao i u slučaju nekih bolesti (npr. dijabetes, infekcije genitalnog sistema – cervicitis, endometritis, piometra) ili kao nuspojava liječenja kortikosteroidima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuBakterijske infekcije: Vaginalne infekcije mogu uzrokovati bakterije, gljivice, virusi i paraziti, a često su i mješovite. Infekcije visoke učestalosti kod žena reproduktivne dobi jesu bakterijske infekcije. Zbog toga je važno da se vodi računa o normalnom balansu vaginalne mikroflore prije svega higijenom, te da se taj balans održava kroz održavanje pH vrijednosti vaginalnog područja na fiziološkom nivou od 3,8 do 4,5.

Korištenjem prilagođenih preparata za intimnu higijenu na prirodan način se štiti zdravlje žena. Takvi preparati treba da sadrže mliječnu kiselinu koja reguliše pH, odnosno kiselost i druge njegujuće i protivupalne sastojke, poput pantenola, alantoina i sl. Na tržištu su sada dostupni Beliema proizvodi u vidu kupke i kreme za intimno područje, koji adekvatno tretiraju žensko intimno područje. Beliema kupka u svom sastavu ima i lokalni antiseptik, što je posebno pogodno, dok krema pomaže kod iritacija i blažih infekcija, sadrži vitamin E i hijaluronsku kiselinu, koji pomažu održavanju vlažnosti, što je korisno i ženama u menopauzi.

Piše: Dr Hana Štimjanin, specijalista ginekologije i akušerstva


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Međunarodna zajednica je suodgovorna za genocid u Srebrenici”

DUŠKO TOŠIĆ NAPUSTIO JELENU KARLEUŠU: Pokupio stvari, A EVO GDJE JE OTIŠAO! (FOTO)