in

Uručeni Sporazumi o Inicijativi za hrvatski oblak za otvorenu znanost

Slatka-Tajna.Eu

Uručeni Sporazumi o Inicijativi za hrvatski oblak za otvorenu znanost

Foto: Dnevnik / HRT

Sporazumi o Inicijativi za hrvatski oblak za otvorenu znanost uručeni su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavnicima znanstvenih institucija, a osigurat će resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu, pohranu, dijeljenje i dostupnost istraživačkih podataka.

Ministar znanosti Radovan Fuchs i ravnatelj Sveučilišnog računskog centra (SRCA) Ivan Marić sporazume su uručili njegovim potpisnicima – predstavnicima ustanova predvodnica u ostvarivanju ciljeva otvorene znanosti.

To su Hrvatska zaklada za znanost, Institut Ruđer Bošković, Institut za etnologiju i folkloristiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Time je službeno započelo djelovanje članica na ostvarivanju ciljeva Inicijative za HR-OOZ.

Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjeg zajedničkog rada brojnih dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u području otvorene znanosti, a pokrenuta je uz podršku Ministarstva znanosti i Hrvatske zaklade za znanost. Inicijativa će stvoriti preduvjete za izgradnju Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost koji će omogućiti koordinirani razvoj e-infrastrukture u Hrvatskoj.

Otvorena znanost budućnost je uspješne znanosti

Ministar Fuchs istaknuo je kako je otvorena znanost budućnost uspješne znanosti i istraživanja.

– Ona predstavlja moderan, kolaborativan i javnosti otvoren istraživački proces čiji su rezultati dostupni i provjerljivi od strane drugih znanstvenika, što doprinosi povećanju inovativnosti, jačanju suradnje i transparentnosti u znanosti, istaknuo je Fuchs.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuOtvorena znanost, dodao je, omogućuje bržu primjenu i transfer rezultata istraživanja u gospodarstvu i društvu općenito. Stoga je Ministarstvo znanosti, kao krovno tijelo nadležno za područje znanosti i obrazovanja, svojim sudjelovanjem podržalo nastanak ove Inicijative. Očekujemo da će rezultati Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost značajno doprinijeti oblikovanju modernog istraživačkog prostora u Hrvatskoj koji će se temeljiti na načelima otvorene znanosti, naglasio je ministar Fuchs.

Nova generacija e-infrastrukture

Putem Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost istraživački podaci te usluge i resursi za istraživanje, koji nastaju u Hrvatskoj, bit će uključeni i u Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Uspostava EOSC-a transformirala je europsku znanost i europskim znanstvenicima osigurala mogućnost korištenja svih prednosti znanosti temeljene na podacima, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim područjima znanosti.

Ravnatelj SRCA Ivan Marić rekao je kako ta institucija sudjelovanjem u brojnim europskim projektima aktivno doprinosi izgradnji EOSC-a, a paralelno s time, zajedno s partnerskim institucijama, gradi novu generaciju e-infrastrukture za naprednu znanost i moderno obrazovanje.

– Ona će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. Završetkom projekta HR-ZOO izgradit će se infrastruktura koja će zajedno s rezultatom Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost uspostavljenim nacionalnim oblakom za otvorenu znanost činiti okruženje za otvorenu znanost u Hrvatskoj, usklađen s Europskim istraživačkim prostorom i relevantnim europskim inicijativama, naglasio je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

UDALA SE I POKAZALA NOVU FRIZURU: Katarina Grujić blista

NAPRAVIM SE LUDA KAD MI SE UDVARAJU KOLEGE: Mina Kostić ih samo poštuje