BosnianCroatianDutchEnglishFrenchGermanItalianSerbianSpanishSwedish

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

Zašto Milorad Dodik gura priču o Dejtonu, a opozicija strahuje od njegovog raspakivanja

Slatka-Tajna.Eu

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić se oglasio: Zašto Milorad Dodik gura priču o Dejtonu, a opozicija strahuje od njegovog raspakivanja


Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentirajući nedavne izjave Milorada Dodika o tome da “Dejtonski sporazum više ne postoji i da je potreban novi politički dogovor”, izjavio je da su takve tvrdnje opasne i pokazuju da se neko želi igrati krize do narednog oktobra kada su izbori.

Istakao je da ima osjećaj da Dodik želi imati snažnu političku temu koja će dominirati kako bi se odmaknuli od onoga što čini život u ovoj zemlji boljim.

– Zato smo i odlučili da danas razgovaramo kao lideri i pošaljemo snažnu poruku iz Banja Luke kao odgovor, očigledno neko želi da se igra sa političkom vatrom u ovoj zemlji i krizu želi da drži što duže na sceni – zaključio je Borenović.

Sastanak će biti u sjedištu SDS-a, a prisustvovat će predsjednik ove stranke Mirko Šarović te predsjednici PDP-a i DNS-a Branislav Borenović i Nenad Nešić.

– Od sastanka opozicije ne očekujem ništa posebno u smislu novog pristupa i pravljenja otklona od politike Milorada Dodika u temeljnim principima funkcioniranja i razvoja države Bosne i Hercegovine. Njihov strah od raspakivanja Dejtona je logičan i racionalan.

Sve ono sto je entitet dobio u Dejtonu, sa ciljem okončanja rata, danas bi sigurno u novim razgovorima bilo upitno. Danas se vidi koliko su entiteti kočnica razvoju države i njenom priključenju prije svega EU i NATO-u – kaže za Faktor potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

Ističe da je zloupotreba entitetskog glasanja sa ciljem blokade države jasna.

– Dodatno ovaj entitet je prostor sa jasnom sistemskom diskriminacijom svih onih koji nisu bosanski Srbi. Imamo presude Međunarodnog suda pravde u Hagu da su Vojska RS i djelovi policije RS počinili genocid, a Srbija odgovorna sto nije spriječila genocid i kaznila počinioce, imamo pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju političkom i vojnom rukovodstvu RS-a da su krivi za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine.

Uprkos ovim presudama imamo entitetsku vlast i opoziciju koja afirmiše negiranje počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida, odlikuje i veliča ratne zločince. Potpuno je jasno da u nekim eventualno novim pregovora civilizirani svijet ne bi mogao prihvatiti trenutno stanje kako ga je prihvatio u Dejtonu – pojašnjava Salkić.

Nepostojanje katarze unutar političkog rukovodstva bosanskih Srba u ovom entitetu, naglašava naš sagovornik, velika je opasnost po mir i stabilnost ali i budućnost ovog entiteta.

– Svih ovih činjenica opozicija je potpuno svjesna i zbog toga ovakav pristup. Naravno svjestan je toga i Milorad Dodik, ali njemu je trebala neka nova tema za javnost nakon što je došao u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uprkos ranijim izjavama. Naravno, iza ove inicijative kriju se i neke druge skrivene zle namjere a jedna od njih je udaljavanje Bosne i Hercegovine od prijatelja sa zapada. Dodiku je ključni problem funkcioniranje pravne države, ljudska prava i slobode, borba protiv korupcije, što su neki od temeljnih principa koje zagovaraju naši prijatelji sa zapada – zaključuje Salkić.Back to Top

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Powerful Ancient Art Of Wealth – Brand New Angle In Spirituality Niche

Pas prešao 380 kilometara kako bi se vratio kući

Back to Top
close

Log In

Or with username:

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. GDPR Privacy policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Hey Friend! Before You Go…

Get the best viral stories straight into your inbox before everyone else!

Don't worry, we don't spam

Close
Close