in

Nitko nije obećao brzo rješenje preko noći

Slatka-Tajna.Eu

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u  Petrinji predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite na kojemu se razgovaralo o otklanjanju posljedica potresa.

– Dobili smo izvješće o svim aktivnostima koje se poduzimaju i ministrica Tramišak, i ministar Horvat i ja, kao i susret sa županom Celjakom prije toga u Sisku. Stožer zasjeda praktički zasjeda na tjednoj bazi, u uskoj suradnji s čelnicima lokalne i područne samouprave. Ovo područje nakon onog glavnog potresa pogodilo je još manjih 1223 potresa. Neki od njih su uzrokovali ono što nazivamo sekundarnih štetama, rekao je premijer.

– Ministarstvo graditeljstva dobilo je zadaću da pripremi plan eventualnih zakonskih izmjena i s te strane očekujemo izvješće ovoga i idućeg tjedna kako bismo mogli korigirati sve detalje koji usporavaju proces obnove i ubrzali dinamiku, to su očekivanja sugrađana, ali i obveza nas kao Vlade i države da pomognemo. 

Plenković je rekao kako je Stožer jučer dao informaciju što se sve napravilo po pitanju obnove kao i da će nastaviti s tim procesom.

– Podsjetit ću da je Vlada prije nekoliko dana uplatila Petrinji 30 milijuna kuna za dovršetak kontejnerskog poduzetničkog centra, centra novog života. Od toga da su oslobođeni plaćanja autocesta, oslobađanje plaćanja električne struje i pristojbi, niza drugih aktivnosti kojima podupiremo život na Banovini i području koje je pogođeno potresom.

Naglasio je kako je u javnom savjetovanju program koji se odnosi na gospodarsku revitalizaciju cijelog područja te da očekuju sugestije u tom savjetovanju.

– Uz obnovu gledamo i dulju perspektivu Banovine. Očekujem da se cijeli proces ubrza. Vlada će raditi na tom tragu sa svim partnerima u ovom procesu, rekao je premijer.

Upitan je li prije trebalo ići u izmjene Zakona o obnovi, premijer je odgovorio:

– To je bio zakon koji je praktički donesen konsenzusom u Saboru. Odmah na drugoj sjednici naše Vlade izašli smo s tim zakon, usvojen je odmah na početku zasjedanja Sabora 2020. U tom trenutku, dok se stvar nije počela primjenjivati u praksi, nitko nije imao primjedbi na sadržaj zakona. Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi, u Zagrebu su praktički prepreka po onome što je zakon napravljen. Sad kad su se ta uska grla definirala, to ćemo korigirati i stvar će se ubrzati.

Što se tiče obnovljenih kuća, Plenković je rekao da se na Banovini ide obrnutim redoslijedom odnosno prvo se obnavljaju kuće koje su manje stradale.

– Ide se od zelenih prema crvenima. Mora se napraviti dokumentacija. Ljudi su u privremenom smještaju, neki od njih, jer nisu htjeli prihvatiti drugi komforniji smještaj od onoga koji smo osigurali s kontejnerima. Dinamiku će detaljnije kazati gospodin Hanžek, rekao je Plenković.

Cijene građevinskog materijala rastu, kazao je Plenković, na globalnoj razini zbog poremećaja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

– Cijene ne rastu zbog internih hrvatskih tema, to je globalni fenomen. Cijene sirovina su silno porasle jer ih nije bilo, tu je lančana reakcija. Vlada prati detaljno situaciju. Ukoliko bude trebalo, čekat ćemo od ministarstva gospodarstva eventualne prijedloge za intervencijama. Sada građevinski troškovi rastu i nevezano za obnovu.

Upitan je li porazna činjenica za Vladu da organizirana obnova još nije počela, Plenković je rekao:

– U političkom smislu razumijem opoziciju, nije im lako. Gospodarski rast od 16,1%, izuzetno kvalitetna turistička sezona iznad svih očekivanja, osigurana sredstva za obnovu. Dinamika obnove jednom kad se uhoda i krene će ići. Nema niti jedne situacije u svijetu s ovako velikim štetama gdje se u kratkom roku uspijeva izgraditi ne znam koliko novih objekata, zamjenskih višestambenih zgrada ili kuća. Proces će krenuti, trajat će, trajala je obnova i nakon rata, trajat će i ova. Nitko nije obećao brzo rješenje preko noći, rekao je premijer dodajući da se obnova svakim danom ubrzava.

Proces obnove treba dinamizirati

Plenković je odgovorio novinarima kako nije točno da država na Banovini nije obnovila niti jedna kuća.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Imate podatke gospodina Hanžeka da je 400 kuća gotovo, da je 180 u tijeku, da će natječaji biti do rujna za oko 4000 stambenih kuća biti gotovi. Proces ide, rekao je.

Na upit kad će biti obnovljena prva kuća s crvenom naljepnicom, premijer je kratko poručio: 

– Bit će kad bude spremna.

– Do kraja godine očekujemo ugovore za izgradnju zamjenskih kuća. To govorimo o crvenima, za sada govorimo o 50 objekata. Od sedam rješenja imamo dvije potvrde glavnih projekata za tipsku gradnju, rekao je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Na pitanje ima li zbog svega ministar Horvat njegovu potporu, Plenković je rekao kako ne zna tko je to doveo u pitanje.

– Cijeli proces treba dinamizirati. Ministar Horvat je dobio zadaću predložit će Vladi rješenja, a Vlada će Saboru, rekao je.

Premijer uvjerava da će Hrvatska uspjeti potrošiti sav novac iz Fonda solidarnosti za obnovu.

– Obnova zahtijeva pravilnu i dobro pripremljenu dokumentaciju, kroz javnu obnovu, zakonite procedure koje neće padati na žalbama i natječajima i zato to rješavamo, rekao je.

Plenković je na opasku novinara da su na sastanku sudjelovali samo HDZ-ovi lokalni čelnici rekao da su svi predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave bili pozvani.

– Krivo ste informirani. Gospodin Janković je bio tu. Ne znam zašto nije bila gradonačelnica, bio je njen zamjenik.

– Nisam se našao sa svojim županom, nego županom Sisačko-moslavačke županije, namjerno, jer smo imali teme koje su se ticale županije. Ne kreirati temu koje nema, poručio je novinarima. 

Rekao je da je Ikić Baniček bila pozvana, ali da ne zna zašto nije došla.

– Pitajte nju. Dvaput slabo koga zovemo, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sale Tropico danas slavi 38. rođendan! – Hayat Production

Evropske cijene dionica bliže se rekordnom nivou