in

Znate li kako pravilno održavati odjeću od lana?

Slatka-Tajna.Eu

Lan je jedna od najomiljenijih tkanina za ljeto jer je prozračna i dopušta koži da diše, no mnogi nisu sigurni kako je pravilno prati, sušiti i glačati budući da je vrlo sklona gužvanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monikh (@monikh)

Prije nego ubacite svoju najdražu ljetnu lanenu haljinu, obavezno pročitajte upute na etiketi kako se kasnije ne biste hvatali za glavu. Nikada nemojte napuniti bubanj za pranje do vrha, već negdje na pola jer lanenoj odjeći treba puno vode da bi bila čista, jer vlakna tkanine jako nabubre u vodi.

Svakako odabrite ciklus pranja s maksimalno 600 okretaja: tzv. ‘nježni’ ciklus najbolji je izbor. S jedne strane ovo štiti vlakna tkanine, a s druge strane lanu treba vremena da se potpuno osuši.

Što se tiče temperature pranja, uvijek je dobro pravilo pogledati što stoji na etiketi. Neobojeni lan, kakav se primjerice, koristi za posteljinu, može se prati do 95 stupnjeva jer visoke temperature su najbolji način za ubijanje bakterija i sličnih mikroorganizama. Budući da je lanena odjeća uglavnom u boji, treba je prati na niskim temperaturama od 30 do 40 stepeni kako bi se spriječilo blijeđenje i skupljanje.

Pazite i da deterdžent nije prejak pa će nježnije varijante biti najprikladnije za pranje lanenih odjevnih predmeta, osim ako se radi o bijeloj odjeći.

Za lanene komade je boljene koristiti omekšivači nikako ih nemojte stavljati u sušilicu jer će biti previše izgužvani i namučit ćete se s peglanjem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Najbolje je odmah nakon vađenja iz perilice pažljivo objesiti lanenu odjeću na vješalicu i sušiti je na svježem zraku pazeći da nije previše na suncu.

Nemojte koristiti ni izbjeljivač jer uništava vlakna, a ukoliko želite ukloniti mrlje od znoja, tretirajte ih mješavinom octa i vode, zatim odjeću operite prema gore opisanim uputama. Tvrdokornije mrlje, poput npr. masnih mrlja možete ukloniti sodom bikarbonom. Nanesite na mrlju dok je još uvijek vrlo svježa ukoliko je moguće, zatim ostavite da djeluje trideset do četrdeset minuta, a zatim nježnim kružnim pokretima očetkajte starom četkicom za zube. Postupak se može ponoviti i dodati malo octa, ako se mrlja i dalje ne skida. Nakon toga operite rublje prema gornjim uputama deterdžentom, ali bez omekšivača.

Ako morate dodatno ispeglati odjeću od lana najbolje je to napraviti kad je tkanina još malo vlažna, u protivnom je teško dovesti materijal u formu. I koristite opciju glačanja na višim temperaturama. Ako je vaša lanena odjeća vezena ili ima print, prilikom glačanja je preokrenite na drugu stranu.

Dodatni savjet: Znate li da je ocat vrlo koristan i prilikom pranja rublja? Jednostavno dodajte bijelog destiliranog octa s deterdžentom u rublje kako biste zaštitili odjeću od blijeđenja.

Izvor:tportal

(Dž.S.)

The post Znate li kako pravilno održavati odjeću od lana? appeared first on Azra Magazin.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pronađite grešku na slici za 10 sekundi

VELIKA LJUBAV JE PROPALA ZBOG ALKOHOILA: Otac Gorana Bregovića je krišom dolazio bivšoj ženi