in

Grad Zenica podržao otvaranje novih malih preduzeća

Slatka-Tajna.Eu

Gradska uprava Grada Zenica potpisala je 30 ugovora za dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu projekta “Moj prvi biznis u Gradu Zenica – Start up”, za koji će biti izdvojeno 99.522,87 KM.

Potpisana su i dva ugovora za refundaciju troškova obaveza doprinosa za obrte u poljoprivredi te sedam ugovora za dodjelu podsticajnih sredstava za proširenje proizvodnje u oblasti poljoprivrede za što je obezbijeđeno dodatnih 25.000 KM.

“Podržali smo 30 start-upa, odnosno 22 obrta i osam d.o.o. preduzeća. S druge strane, u okviru Programa mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, potpisali smo ugovore za proširenje proizvodnje sa sedam poljoprivrednih proizvođača koji imaju registrovane obrte i za dva obrta za subvencioniranje doprinosa za njihovu djelatnost”, kazala je pomoćnica gradonačelnika za privredu i obrt Amra Mehmedić.

Ona je napomenula kako je maksimalan iznos poticaja za obrte 3.000 KM; za d.o.o. preduzeća 5.000 KM, a za proširenje poljoprivredne proizvodnje 3.000 KM. Refundacija troškova za doprinose zavisi od toga na koji su način poljoprivrednici registrovali svoju djelatnost.

Gradonačelnik Fuad Kasumović izrazio je nezadovoljstvo što su se za refundiranje troškova uplate doprinosa prijavila samo dvojica poljoprivrednika, ali je čestitao svima koji su se odvažili da započnu samostalan biznis.

To će, kazao je, umnogome promijeniti strukturu privrede u tom gradu, u kojem su se građani navikli na rad u velikim privrednim sistemima. Ti sistemi, dodao je, teško se snalaze i opstaju u uslovima tržišnog poslovanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuMlada poduzetnica Rialda Jašarević otvorila je “Basic centar”, čija je osnovna djelatnost pomoć mladim da otvore svoja start-up preduzeća te pisanje aplikacija za grant sredstva.

“Uglavnom se fokusiramo na bespovratna sredstva, a sve s ciljem da mladi napreduju i da imaju podršku prilikom otvaranja start-upa. Trenutno smo u firmi koju smo pokrenule prije 3,5 mjeseca, zaposlene samo ja i kolegica”, kaže Jašarević.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Za Messijev odlazak iz Barcelone kriv – financijski “fair play”

NEOBIČNO IME ZA KĆERKU: Lana Gojak se oglasila nakon porođaja