in

U srijedu još većinom suho, sunčano, pa i vruće, a u četvrtak promjena

Slatka-Tajna.Eu

Tomislava Hojsak

Foto: HRT / HRT

Do vikenda temperatura zraka oko prosječne za doba godine ili niža, pri čemu u srijedu još većinom sunčano, uz malo kiše uglavnom ponegdje na zapadu Hrvatske. Oblačnije i kišovitije bit će u četvrtak, tijekom kojega će lokalno biti i jakih pljuskova s grmljavinom, pa i olujnoga nevremena, osobito u unutrašnjosti Dalmacije. Zbog toga je DHMZ objavio i posebno priopćenje.

Kiša će nakon duljeg vremena pasti gotovo diljem Hrvatske, što će u Dalmaciji pokvariti proslavu prazniku, ali će barem smanjiti opasnost od požara.

U petak još mjestimice malo kiše pa razvedravanje i porast temperature. Tijekom vikenda opet pretežno sunčano i vruće, na Jadranu uz jugo.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U srijedu još većinom suho, sunčano, pa i vruće

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Srijeda će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi pretežno sunčano, a tijekom dana sa zapada će stizati sve više oblaka. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura oko 17 °C, danju oko 30 °C.

U središnjoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano. uz najviše oblaka na sjeveru i zapadu. Vjetar slab, na sjeveru do umjeren jugozapadni. Ujutro temperatura od 16 do 18 °C, a danju od 27 °C na oblačnijem sjeveru do 30 °C na sunčanijem jugu.

Prijepodne u gorju i na sjevernom Jadranu malo do umjereno oblačno. Popodne oblačnije, a na širem području Rijeke te u Istri raste i vjerojatnost za lokalni pljusak. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, uz obalu i južni te jugo.

U Dalmaciji pretežno sunčano, mjestimice uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će jugo i južni vjetar te jačati prema kraju dana, osobito na otvorenome moru. More malo i umjereno valovito, potkraj dana na otvorenome i valovito.

Podjednako i na jugu Hrvatske – pretežno sunčano, uz uglavnom umjerenu, visoku i tanku naoblaku. Većinom umjereno jugo jačat će potkraj dana, a s njime i valovitost mora. Jutro toplo. Danju vruće, uz temperaturu zraka između 31 i 34 °C.”

U četvrtak nestabilno, pa stabilnije

Na kopnu će državni praznik i mnogima neradni dan proteći uz česte i lokalno obilne pljuskove s grmljavinom te prolazno pojačan sjeverozapadni vjetar. Već će petak biti sunčaniji, ali ne i potpuno stabilan pa se malo kiše ne može isključiti u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Vikend će početi uz sunčano vrijeme i porast dnevne temperature te umjeren vjetar južnih smjerova.

U četvrtak i duž Jadrana nestabilno – uz pljuskove i grmljavinu, ponegdje i grmljavinsko nevrijeme. Pritom u kratkom vremenu može pasti obilna kiša. Umjereno i jako jugo okretat će na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka osjetno niža. U petak postupno smirivanje, uz više sunca i slabiji vjetar, ali i još poneki pljusak. Subota će biti sunčana i opet toplija, a zapuhat će i jugo.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dara Bubamara puna ko brod: Rasipala novac po ulici!

NODIVO poklanja pjesmu za prvi „Ples“ – Hayat Production