in

Izvoz iz BiH u prvom polugodištu porastao za 31,1 posto

Slatka-Tajna.Eu

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je šest milijardi i 489 miliona KM, što je za 31,1 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Uvoz je veći za 19,8 posto, što iznosi devet milijardi i 613 KM. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 67,5 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio tri milijarde i 124 miliona KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio jednu milijardu i 16 miliona KM, što je za 31 posto više nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio jednu milijardu i 215 miliona KM, što je više za 21,6 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-e iznosila je 83,6 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio četiri milijarde i 825 miliona KM, što je za 33,3 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio pet milijardi i 815 miliona KM, što je više za 19,8 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 83 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuIako je visok procenat rasta izvoza posljedica činjenice da je u istom periodu prošle godine izvoz bio manji uslijed ekonomskih posljedica pandemije, to ne umanjuje pozitivna kretanja u robnoj razmjeni koja BiH bilježi u ovoj godini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PITAO ME JE DA SE UDAM ZA NJEGA: Teodora i Čorba su kokuzi,ali se vole

Šta se dogodi u tijelu ako vozite biciklo sat dnevno?