in

Znakovi koji ukazuju da je vrijeme da promijenite posao

Slatka-Tajna.Eu

Ako vam trenutno radno mjesto oduzima energiju i psihički vas iscrpljuje, a pritom više ne osjećate bilo kakvu ličnu potrebu da doprinesete uspjehu kompanije, onda je pravo vrijeme da razmislite o promjeni posla, čak i ako ste zadovoljni novčanim primanjima. Lično nezadovoljstvo uzrokovano problemima na poslu, obično se reflektuje i na druge segmente vašeg života, prije svega na odnose sa bliskim osobama pa je nekada bolje „presjeći“ i naći radno mjesto sa prijatnijim okruženjem. Donosimo nekoliko pokazatelja da je možda vrijeme napraviti sljedeći korak u životu.

 

  1. Često se osjećate stresno i umorno

Otkrivate li da vučete noge na putu na posao i nedostaje vam elana u koraku koji ste nekada imali? Čini li vam se da vam se san redovno prekida i postajete li skloni napadima razdražljivosti ili slabog raspoloženja? Bilo šta od toga može biti simptom porasta nivoa stresa – što može biti znak ranog upozorenja da stvari nisu baš onakve kakve bi trebale biti. Stres može uticati na vaše raspoloženje i imunološki sistem, čineći vas osjetljivijim na bolest i narušavaju rad, ako se ne kontrolira, mogu se razviti i ozbiljniji zdravstveni problemi. Dakle, ako imate osjećaj da vam tijelo pokušava nešto reći, vrijedi odvojiti trenutak da pokušate razumjeti poruku.

 

  1. Ne vjerujete u društvo kao nekada

Kad ste počeli raditi na svom sadašnjem poslu, činilo se da imate puno mogućnosti i bili ste ponosni što ste se prepoznali kao zaposlenik organizacije. No, nedavno ste primijetili promjenu uredske atmosfere i vaše vjerovanje ili povjerenje u organizaciju nije ono što je bilo. Možda je kompanija donijela neke komercijalne ili strateške odluke koje vam ne odgovaraju baš najbolje? Možda promjene koje je uprava poduzela prema vašem mišljenju nisu promjene na bolje? Ili je možda jednostavno to što se vaše vlastito razmišljanje razvilo i počinjete osjećati da se vrijednosti kompanije više ne poklapaju dovoljno sa vašim vlastitim?   Nedostatak zajedničkih vrijednosti može biti snažan motivator. Ako ovo zvuči poput vas, možda je vrijeme da počnete tražiti novu kompaniju u koju zaista možete vjerovati.

  1. Gledate na sat

Znali ste se ujutro buditi uzbuđeni zbog onoga što biste mogli postići tokom sljedećeg dana. Čak biste prihvatili dodatne projekte i dobrovoljno radili prekovremeno kako biste odradili dodatni posao. Sada odbrojavate sate do kraja radnog vremena. Dolazite u iskušenje da samo preuzmete minimalno radno opterećenje, umjesto da tražite mogućnosti za dodatnim poslovima. Svako zaslužuje raditi na poslu za koji se osjeća entuzijastično i koji ga čini željnim promjene. Možda vas posao više ne motivira ili vaš trenutni poslodavac nema odgovarajući razvojni put za vas. Moglo bi biti vrijeme da pređete na nešto što ponovo rasplamsava vašu strast.

 

  1. Vaše se vještine ne podudaraju s vašim ličnim interesima

Ponekad se ljudi zapošljavaju za stvari u kojima su stvarno dobri, ali to ne moraju posebno voljeti. Možda ste vješti u prodaji softvera, ali radije biste se bavili marketingom. Možda ste izvrsni u izradi budžetskih tablica, ali radije biste bili vani da se sastanete sa klijentima umjesto da cijeli dan sjedite za ekranom računara. Možda ste se zatekli kako se bavite nekim pravnim područjem iako vas je uvijek posebno zanimalo drugo. Iako to nije uvijek lako ostvariti, prirodno je da želite uskladiti svoje lične interese s aktivnostima u karijeri – a što je duže ostavljate, to može biti teže prebaciti se kako postajete sve više i više specijalizirani za neko područje za koje ne osjećate da ste stvarno vi. Kao što je Steve Jobs jednom rekao: „Jedini način da napravite sjajan posao je da volite ono što radite. Ako ga još niste pronašli, nastavite tražiti“. Dakle, sada bi moglo biti vrijeme da iskoristite priliku dok možete i vidite šta možete postići ako pokušate.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










  1. Osjećate se nevidljivo

Smatrate li da vaša mišljenja i doprinosi ponekad ostanu neprihvaćeni? Možda su vas previdjeli za unapređenje ili angažiranje na važnom projekta i smatrate da drugi dobivaju zasluge za stvari koje ste predložili prije nekoliko mjeseci. Možda odnosi unutar vašeg tima nisu onako srdačni ili saradnički kao nekada, a članovi tima se više ne druže zajedno.  Svake sedmice značajan dio svog vremena provodite radeći u svom timu, stoga je važno da se osjećate cijenjenim članom i da atmosfera bude prijateljska, produktivna i ohrabrujuća. Ako ste učinili sve što ste mogli da poboljšate dinamiku, ali stvari i dalje nisu dobre, možda je vrijeme da pronađete nešto novo što će za vas biti izazov i gdje smatrate da možete napraviti stvarnu promjenu.

  1. Prerasli ste svoju dosadašnju ulogu

Ponekad može biti teško prihvatiti da vam uloga – bez obzira koliko volite svoju kompaniju i koliko god dobro se slagali sa saradnicima – više nije dovoljno bitna za vas. Ali ostajanje u ulozi iz koje ste izrasli iz osjećaja odanosti ili oklijevanja da se promijenite, dugoročno bi moglo postati demotivirajuće iskustvo. Vremenom ste razvili vještine i iskustvo i spremni ste za nove izazove. Ponekad poslodavac možda jednostavno nema resursa ili poslovnu argumentaciju da bi vas mogao adekvatno razviti, a ponekad je ono što vaša karijera treba vrsta promjena u stepenu koje stvarno može pružiti samo promjena posla. Ako to zvuči poput vas, nemojte se bojati početi istraživati ​​svoje mogućnosti. Na kraju, dugujete sebi.

 

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Postavljen pretposljednji segment Pelješkog mosta

28-Day Keto Challenge