in

Čović: Bez izmjena Izbornog zakona nema ni izbora

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra kako se izbori u Bosni i Hercegovini sljedeće godine neće moći održati ako se ne postigne politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Izbori su planirani za iduću godinu, ako se usvoji Izborni zakon. Bez Izbornog zakona izbori se ne mogu organizirati i provesti, kao što se izbori u Mostaru nisu mogli organizirati dok se nismo dogovorili o izbornim pravilima u Mostaru. Odlukama Ustavnog suda BiH pojedine odredbe Izbornog zakona stavljene su izvan snage. Dakle, da bi se iduće godine održali izbori, u ovoj neizbornoj godini se u Parlamentu BiH moraju usvojiti izmjene Izbornog zakona”, kazao je Čović u intervjuu za Večernji list.

Prvi čovjeka HDZ-a BiH ipak vjeruje da je moguće postići kompromis, a na pitanje na čemu temelji svoj optimizam Čović je odgovorio:

“Drugi imaju pravo na jedan komfor nerada, alibi vođenja političkog procesa, jer im većinski status u Federaciji daje taj luksuz. Hrvatski predstavnici to nemaju. S obzirom na iskustva koja imamo kada su u pitanju prethodni izbori, jasno je da se Izborni zakon mora promijeniti kako bi se uopće išlo na iduće izbore, jer nitko više ne želi ulaziti u bilo kakve izborne avanture s nejasnim rješenjima. Moj optimizam proizlazi iz razgovora s desecima međunarodnih institucija, ali i razgovora s političkim akterima unutar same Bosne i Hercegovine, po istoj metodologiji i tehnici pregovaranja po kojoj smo završili izborna rješenja za Mostar”, zaključio je Čović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Komentirajući odnose Hrvata i Bošnjaka, Čović je kazao kako i jedna i druga strana moraju ostaviti prošlost za sobom i okrenuti se budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Idemo sa najvećim ambicijama u Tokio

JOŠ UVIJEK JE DO UŠIJU ZALJUBLJEN: Filip Živojinović održao čas romantike