in

Predstavljen bh. tim koji će nastupiti na Olimpijskim igrama “Tokyo 2020”

Slatka-Tajna.Eu

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine svečano je predstavljen bh. tim olimpijaca koji će od 23. jula do 8. avgusta nastupati na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

Atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, judašica Larisa Cerić, tekvandoista Nedžad Husić, plivači Lana Pudar i Emir Muratović, te streljačica Tatjana Đekanović čine olimpijski tim od sedam sportista kojima će se pridružiti šest trenera u borbi za osvajanje prve olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom predstavljanja najboljih sportista prisutnima se obratio predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Marijan Kvesić.

“U ovim izazovnim vremenima Olimpijski komitet BiH učinio je dodatni napor te u četvorogodišnjem ciklusu kroz brojne projekte i inicijative osigurao preko 830.000 KM za podršku vrhunskim BH sportistima za njihove pripreme i nastupe. Time je OKBiH  pomogao sportistima u njihovoj namjeri da  ostvare olimpijske norme te doprinjeo  jačanju sportskog sistema  BiH . Ako na ovu podršku dodamo troškove avio prevoza, opreme, ceremonijalnih odijela i džeparca, možemo zaključiti da se radi o projektu nešto više od miliona konvertibilnih maraka“, rekao je Kvesić.

Istovremeno je dao do znanja da je OK BiH već počeo sa pripremama za OI „Pariz 2024“, pokrenuvši projekte prema najtalentovanijim sportistima kao što su Lana Pudar (plivanje), Jovan Lekić (plivanje) i Ada Avdagić (taekwondo). Iskoristio je priliku da pozove i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti da se aktivnije uključe u finansiranje sporta i vrhunskih sportista kako bi sport dobio mjesto koje zaslužuje u društvu – da povezuje, da inspirira, da promovira, i čini zajednicu fizički i psihički zdravom.

Svečanom ispraćaju bh. olimpijskog tima prisustvovao je i Ambasador Japana NJ.E. Ito Makoto koji je u svom obraćanju podsjetio na prijateljske odnose dvije države, povezanost Japana i BiH posebno kroz sport i umjetnost, te uvjerio sve prisutne da će i uprkos nezahvalnoj situaciji koju sa sobom nosi pandemija, bh. sportski tim u dalekom Tokiu osjetiti gostoprimstvo, ljubav i poštovanje građana zemlje izlazećeg Sunca, uz odlično organizovane Igre.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuSvoje nade i očekivanja su iznijeli svi olimpijci, koji su obećali dati svoj maksimum i ostvariti najbolje rezultate, dok se u ime svih trenera prisutnima obratio Mehmed Skender učesnik prvih olimpijskih igara na kojima je učestvovala Bosna i Hercegovina od Igara u Barseloni 1992.

Igre u Tokiu su bile planirane da se održe 2020. godine, ali iz razloga uzrokovanih pandemijom COVID19, njihovo održavanje je pomjereno na 2021. godinu uz propisivanje mnogobrojnih restrikcija i ograničenja.

Olimpijske igre „Tokijo 2020“ će zasigurno biti zapamćene kao specifične, neobične i izazovne, a cijela bh. olimpijska porodica se iskreno nada da će biti upamćene po vrhunskim rezultatima sportista.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SAMO ZA ŽENSKE OČI: Italijan za koga kažu da je najzgodniji teniser u istoriji

ISPLIVALA SEVERININA VRELA FOTKA TOKOM TUŠIRANJA BEZ BRUSHALTERA: Tijelo joj izgleda SAVRŠENO, zadnjica u prvom planu