in

Zašto je čokolada opasna po zdravlje pasa?

Slatka-Tajna.Eu

Činjenica da čokolada nije dobra za pse je opštepoznata, međutim, rijetko ko zapravo zna zašto je to tako.

Riječ je o toksičnom sastojku teobrominu, koji se nalazi u biljci kakaoa, a koji psi sporo obrađuju i čije nakupljanje može izazvati štetne posljedice po njihovo zdravlje.

Opasnost od čokolade i šteta koju može nanijeti vašem psu zavisi od od vrsti i količini koju konzumiraju, kao i od veličine vašeg psa. U velikim količinama čokolada i proizvodi od kakaoa mogu ozbiljno naštetiti, pa čak i ubiti vašeg psa.

Teobromin ljudi mogu lako jesti i prerađivati, ali ga psi obrađuju mnogo sporije. To omogućava da se toksična komponenta u njihovom sistemu nakuplja do opasnih nivoa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Svi znamo koliko psi mogu pritajiti konzumiranje zabranjenih poslastica, zbog čega je veoma važno provjeravati i posmatrati pse kako biste bili sigurni da neće pojesti čokoladu bez vašeg znanja.

U većini slučajeva mala količina će vjerovatno samo uznemiriti želudac vašeg psa, ali svejedno je važno posjetiti veterinara odmah nakon što je pas konzumirao čokoladu ili kakao proizvode, kako biste ga spasili od bilo kakvih dugotrajnih ili ozbiljnih posljedica.

U velikim količinama čokolada može izazvati trovanje teobrominom, što može izazvati drhtanje mišića, napade, nepravilan rad srca, unutrašnje krvarenje ili srčani udar.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sramota, Đoković to nije zaslužio

DOSLOVNO SAM U STANJU ZA HITNU: Lanu Jurčević zadesila nevolja!