in

Kasni žetva uljane repice i pivarskog ječma

Slatka-Tajna.Eu

Zbog kišovitog i hladnog proljeća kasni žetva najisplativijih ozimih kultura – pivarskog ječma i uljane repice. S kašnjenjem žetve, otkupne cijene repice, koje su sve donedavno vrtoglavo rasle, počele su padati. Zbog pandemije pala je i potrošnja piva, a s njom čak za trećinu – ugovorena proizvodnja pivarskog ječma.

Uljana repica na slavonskim poljima samo naizgled je bujna. Obećavala je rekordan urod i zaradu. No ratare je ipak iznevjerila.

– Ove završne velike mahune koje su trebale biti najpunije, one su izostale, prehladne su bile noći i jednostavno su se smrznule, kaže Zdravko Matijević iz Graberja.

Kombajni su već naveliko trebali žeti ovu našu najvažniju uljaricu. Zelena je, zrioba još traje pa žetva debelo kasni.

– Bili su mrazovi u cvatnji i to se odrazilo na prinos, a što se tiče same žetve, mislim da kasnimo kao i sva vegetacija – nekih 14 dana, kaže Mario Glavaš iz Udruge ratara “Ledina”.

Iako je obećavala rekordan urod, bit će prosječan. Do tri i pol tone na hektar. Naša je repica izvozni proizvod pa je cijena na burzama vrtoglavo rasla. S kašnjenjem žetve – otkupna cijena pada.

– Nadam se da će biti negdje na bazi 3 kune, možda 2 kune i 60 lipa, različite su ponude. Već sad se nudi i dogovara cijena, na “zeleno”, što bi se reklo, sve će se ipak znati kada krene košnja na istoku, kaže Nives Grbić (“Grbić” d.o.o., Požega).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










S prvim otkosima znat će se i parametri važni za njezino formiranje, a to su uljnost i kakvoća zrna. Baš kao i kod pivarskog ječma. I njegova žetva kasni, preklopit će se s onom uljane repice. Bit će to golem napor za ratare kojima je novac od ovih kultura prva konkretna zarada u sezoni.

– Zbog gubitaka u potrošnji slada čak 20 i više posto su smanjili same ugovore kooperantima što je direktna šteta za nas poljoprivrednike, kaže Matijević.

Naravno sve zbog pandemije koja je zadala težak udarac industriji piva. Manjak ugovorenih površina mogao bi nadomjestiti urod. Bit će u rangu europskih – s dobrih 7 tona po hektaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ZORICA BRUNCLIK KONAČNO OTKRILA ISTINU O SAŠI POPOVIĆU: Uzela sam torbu i otišla

SIJEVNULO DUPLO GOLO: Tamara Đurić počastila prolaznike golišavom zadnjicom