in

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, smijenjen negator Vladimir Leposavić

Slatka-Tajna.Eu

Velike vijesti pristigle su iz Crne Gore.

Skupština Crne Gore večeras je glasala o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju je inicirala Bošnjačka stranka Crne Gore, a ona je usvojena sa 55 glasova za, 19 protiv, sedam je bilo suzdržanih.

Glasanju za Rezoluciju je prethodilo glasanje za 22 amandmana koja su uložena od raznih stranaka. Odlučivalo se većinom glasova.

Upravo zbog ovog glasanja u posjeti crnogorskim zvaničnicima su bile i članice Udruženje majke Srebrenice, koje su se sastale i s predsjednikom Milom Đukanovićem.

“Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis”, napisala je Munira Subašić na Twitteru – prenosi N1.

Podsjetimo, Parlament je jučer završio višesatnu raspravu o inicijativi premijera Zdravka Krivokapića.

Sjednicu skupštine obilježile su teške riječi između predstavnika partija na vlasti i premijera Krivokapića, koji je rekao da je u Skupštini Crne Gore prisutan nemoral i političko licemjerje.

Ovo je bio nastavak četvrte sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2021. godini – 22. dan.

Vladimir Leposavić, ministar pravde i ljudskim prava Crne Gore, smijenjen je sa dužnosti, odlučila je Skupština Crne Gore.

Sa 43 glasa za, 27 je bilo protiv, a 10 ih je bilo suzdražano. Odlučivalo se većinom glasova članova Skupštine.

Podsjećamo, nakon izjava pred skupštinskim poslanicima, u kojima je relativizirao genocid u Srebrenici i presude Haškog tribunala, potom ogromnog pritiska dijela domaće, regionalne ali i međunarodne javnosti, smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, pokrenuo je premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Leposavić je rekao da je njegova izjava potpuno pogrešno protumačena.

“Bio je komentar danas da ja nisam pokazao kajanje, ja sam u prvom saopštenju koje sam uputio nakon toga rekao da mi je žao u odgovoru na moje drugo pitanje što je moj red riječi ili nespretan odgovor povrijedio ljude, ali na to nisam dobio ničiju reakciju, ničiji odgovor, dakle nije intreresovao nikoga, i nastavak laži i kampanja laži da sam ja negirao zločin genocida”, poručio je sam ministar Vladimir Leposavić.

No, veliki broj poslanika je smatrao da je Leposavić svojim izjavama o Srebrenici narušio vlastiti ali i međunarodni ugled Crne Gore.


Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VIŠE NE REAGUJEM: Kenana ne zanimaju tuče i pljuvanja Janjuša i Maje

Sve koristi od mirisnog ruzmarina