in

G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put

Slatka-Tajna.Eu

Skupina sedam bogatih država G7 objavit novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
Dužnosnik, koji je razgovarao s novinarima pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da će Sjedinjene Države također potaknuti ostale čelnike G7 na “konkretnu akciju u pogledu prisilnog rada” u Kini te da će u svoje završno saopćenje uključiti kritiku Pekinga.

“Ovdje se ne radi samo o suočavanju ili kritiziranju Kine”, rekao je dužnosnik. “Do sada nismo ponudili pozitivnu alternativu koja odražava naše vrijednosti, naše standarde i naš način poslovanja”.

Kineska Inicijativa za pojas i put (BRI) je infrastrukturna shema vrijedna više biliona dolara koju je 2013.godine pokrenuo predsjednik Xi Jinping, a uključuje razvojne i investicijske inicijative koje bi se protezale od Azije do Evrope i šire.

Više od 100 zemalja potpisalo je sporazume s Kinom o saradnji u BRI projektima poput željeznica, luka, autocesta i druge infrastrukture.

Prema bazi podataka Refinitiv, sredinom prošle godine s inicijativom je povezano više od 2.600 projekata vrijednih 3,7 biliona američkih dolara, iako je kinesko ministarstvo vanjskih poslova prošlog juna reklo da je oko 20 posto projekata ozbiljno pogođeno pandemijom covida-19.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuU martu je Biden rekao da je britanskom premijeru Borisu Johnsonu, koji je domaćin trodnevnog summita čelnika G7 na jugozapadu Engleske, predložio da demokratske zemlje razviju vlastiti suparnički plan.

Američki dužnosnik rekao je da do sada Zapad nije uspio ponuditi pozitivnu alternativu “nedostatku transparentnosti, lošim ekološkim i radnim standardima i prisilnom pristupu” kineske vlade koji je naštetio mnogim državama.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Darko Lazić neobavješten, zateklo ga pitanje o bivšoj ženi: Ana Sević se udala? Nisam znao…

Makedonci krenuli hrabro protiv Austrije