in

USAID Diaspora Invest i Biznis centar bh. dijaspore u Gradačcu održali obuku za podršku dijasporskim investitorima

Slatka-Tajna.Eu

Obuku je otvorio gradonačelnik Edis Dervišagić, koji je izrazio spremnost na aktivnosti saradnje sa dijasporom i mjere koje će osigurati nove prilike za dijasporske investicije.

– Velika je stvar vidjeti spremnost gradonačelnika i cijele gradske uprave da preduzmu korake koji će ohrabriti ulaganja bosanskohercegovačkog iseljeništva u ovu lokalnu zajednicu. Grad Gradačac je jedna od jedinica lokalne samouprave koju smo uvrstili u program edukacija, biće uključena i u Vodič za investicije iz dijaspore koji pripremamo. Također, danas smo govorili o aktivnostima tehničke podrške projekta “Diaspora Invest” za kompanije pokrenute zahvaljujući dijaspori, kazao je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore.

Biznis centar bh. dijaspore i USAID Projekat “Diaspora Invest” ovim nastavljaju sa aktivnostima edukacija i pomoći lokalnim zajednicama, a danas je posebno istaknut novi program ljetne poslovne prakse za mlade članove i članice bh. dijaspore.

– Dobro je vidjeti da postoji veliki interes za DiaWorks Summer Internship Program koji je otvoren za prijavu domaćih kompanija koje žele ugostiti članove i članice bh. dijaspore na jednomjesečnu poslovnu praksu tokom ljeta. 

Poziv za zainteresovane praktikante, ali i za zainteresovane firme-domaćine je otvoren na web stranici Diaspora Invest, te se nadamo da ćemo nakon današnje posjete Gradačcu imati zainteresovane kompanije i iz ovog grada. Današnja obuka je samo početak, u narednom periodu želimo pomoći u razmjeni dobrih praksi, povezivanju sa investitorima iz dijaspore te prenijeti iskustva mapiranja dijaspore iz drugih sredina, dodao je Nedim Jahić, jedan od predavača na današnjoj obuci.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuU toku ljeta Biznis centar bh. dijaspore namjerava nastaviti sa programom obuka za općinske/gradske službenike širom zemlje, u saradnji sa zajednicama koje su prošle na posljednjem pozivu USAID projekta “Diaspora Invest” za podršku lokalnom djelovanju na privlačenju investicija dijaspore.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

(1) Message from Cassandra

4 pokreta s kojima ćete potaknuti rast kose