in

Poremećaji u snadbjevanju uticali na neočekivani pad njemačkih industrijskih narudžbi

Slatka-Tajna.Eu

Njemačke industrijske narudžbe neočekivano su pale u aprilu zbog pada domaće potražnje, dok su poremećaji u  lancu snadbjevanja usporili proizvodnju u najvećoj evropskoj ekonomiji, pokazali su objavljeni podaci saveznog zavoda za statistiku.
Zavod je saopćio kako su narudžbe industrijske robe pale 0,2 posto prema sezonski prilagođenim podacima, što je prvi ovogodišnji pad nakon tri uzastopna povećanja.

Podaci su pokazali da je domaća potražnja pala za 4,3 posto, a inozemna je porasla za 2,7 posto.

Rasla je proizvodnja potrošačkih i kapitalnih dobara, dok je proizvodnja intermedijarnih dobara smanjena za jedan posto.

Njemačka ekonomija u prvom tromjesečju je pala za 1,8 posto jer su ograničenja uvedena u novembru radi suzbijanja širenja koronavirusa smanjila potrošnju domaćinstava, dok je nestašica sirovina stvorila zastoje u proizvodnji.

Njemačka ekonomija puno bolje je podnijela pandemiju nego susjedna Francuska ili Italija, što je uglavnom rezultat ogromnog paketa pomoći koji je uvela vladajuća koalicija kancelarke Angele Merkel te odluke da tvornice ostanu otvorene tokom sva tri vala koronavirusa.

Direktor odjela makroekonomije holandske kompanije ING Carsten Brzeski povezao je blagi pad narudžbi s poremećajima u lancu snadbjevanja koji su se pogoršali blokadom Sueskog kanala početkom aprila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Nakon vrlo razočaravajućeg početka drugog tromjesečja, s padom maloprodaje od 5,5 posto na mjesečnom nivou u aprilu, drugi kvartalni podaci sugeriraju da je očekivani oporavak njemačke ekonomije sporiji od očekivanog. Oporavak njemačke industrije će se nastaviti, samo neće nužno slijediti ravnu liniju”, rekao je Brzeski.

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JEDNA U NIZU “LOVAČKIH PRIČA”?: Kristijan Golubović osjetio energiju čim je vidio Lejdi Gagu

Otkrivena dugo čuvana tajna Jovane Jeremić: Konačno se zna pravi razlog njenog otkaza